Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-10-19 05:10:00

Ilyen sem fordult elő sokszor: nagyon kiakadtak Matolcsyra

Példa nélküli eset fordult elő ma a Parlamentben a szocialisták szerint; Matolcsy György a Nemzeti Bankról szóló éves beszámolója után elhagyta az üléstermet. Az ellenzék szerint ez egy olyan gyáva viselkedés, amilyet még Polt Péter sem tesz. A jegybankelnök szerint egyébként nagyszerű évet zártak, az ellenzék viszont azt kifogásolta, hogy hiába a jegybanki nyereség, sem a devizahitel-, sem a brókerbotrányok károsultjain nem segítenek.

Az elsők között érkezett a Parlamentbe a jegybankelnök, szerinte akárcsak a kormány, a jegybank is eredményes, nagyszerű évet zárt. 

"Egy magas, jelenleg 160 milliárd forint körüli pozitiv eredménytartalékkal rendelkezik a jegybank, ez szintén historikus teljesítmény és azt gondolom, hogy a biztonságos működést megalapozza" - mondta Matolcsy György. 

A beszámoló végeztével a jegybankelnök nem csak a pulpitust, de az üléstermet is elhagyta. Az ATV Híradójának kérdésére az MNB sajtóosztálya azt írta azért, mert halaszthatatlan közfeladatai voltak. Az ellenzék szerint viszont ezzel semmibe vette a parlamentet.

"Matolcsy György egy gyáva ember!" - nyilatkozta Bárándy Gergely az MSZP országgyűlési képviselője. Az ellenzéki politikusok szerint azért is menekült el Matolcsy, mert ő is tudja, hogy nincsenek fényes sikerek. 

A devizahitelesekért vagy a brókerbotrányok károsultjaiért semmit sem tettek például - mondta Z. Kárpát Dániel, pedig hatalmas nyeresége van a jegybanknak. A Jobbik frakcióvezető-helyettese szerint a jegybank "nettó őrültségeket csinál".

Az MSZP szerint ráadásul azt sem lehet tudni, hogy mire költi majd a nyereségét a jegybank. Szakács László azt kérdezte a jegybank elnökétől: "megint beteszik-e azokba az alapítványokba a nyereséget, ahol nagyjából egészében, büntetőjogi kategória az, ahogyan működnek?" - kérdezte a szocialista képviselő. 

Ezekre a felvetésekre Matolcsy György már nem tudott reagálni, hiszen nem volt az ülésteremben. Arra viszont már az eredeti beszámolójában is kitért, hogy szerinte a szocialisták - nyugati demokráciákban példátlan politikai támadást intéztek a jegybank ellen. "Nem szakmait, mert olyat nem sikerült megfogalmazniuk, hanem kizárólag a jegybank, a jegybankelnök és családja ellen indítottak politikai támadást" - fogalmazott a jegybank elnöke. 

A szocialisták azt is botrányosnak nevezték, hogy Matolcsy György havi 5 millió forintot keres. 

atv.hu

További belföldi híreink