Itthon

2017-10-17 06:06:00

Atomtöltetek Magyarországon: „Arra voltunk kényszerítve, hogy hazudjunk”

Azt eddig is lehetett tudni, hogy volt Magyarországon atombomba, de mindezidáig titok volt, hogy pontosan hol. A történet 1944-ben kezdődött, amikor a Szovjet Néphadsereg felszabadította Magyarországot, majd 1991-ig „elfelejtettek” hazamenni. A Heti Napló riportja.

Valamikor a hatvanas években elkezdtek nukleáris robbanófejeket hozni és telepíteni Nagyvázsony mellé, a „Kismoszkvának” csúfolt bázisra. Ezt a legnagyobb titokban végezték. A magyar politikai és katonai vezetők közül is csak alig pár tucat ember tudhatott ezekről a különleges fegyverekről. „Abban az időben ez egy szupertitok volt. Még a politikai vezetésben is állítólag csak négy ember tudta az egészet” – fogalmazott Szenes Zoltán volt vezérkari főnök a Heti Naplónak.

A Magyar Néphadsereg utolsó vezérkari főnöke, Borsits László úgy fogalmazott a riportban:

„Arra voltunk kényszerítve, hogy erről a témakörről hazudnunk kellett. Nem mondhattuk el az igazságot”.

A vezérezredes pár évvel a rendszerváltás előtt tudta meg, hogy a szovjetek nukleáris robbanófejeket hoztak Magyarországra, ami – ahogy fogalmazott – sokkhatásként érte.

A korábbi katonai vezető szerint egészen 1990 márciusáig tároltak a „Kismoszkva” bázison 80-100 robbanófejet. De nem csak Nagyvázsony közelében tároltak ilyen pusztító fegyvereket, hanem még legalább négy magyarországi helyszínen, a magyar kormány tudta nélkül.

Az akkori katonai vezetés is csak azután értesült erről, miután kimentek az oroszok. Borsits egy vizsgálóbizottságot hozott létre, hogy kiderüljön az igazság az atomtöltetekről. Ekkor vált nyilvánvalóvá, hogy Kunmadarason, Kiskunlacházán, Tabon és Császár területén is tarthattak robbanófejeket a szovjetek.

atv.hu

További belföldi híreink