Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-10-14 09:24:00

Kitiltották a civileket a magyar börtönökből, és elhallgatott a börtönrádió

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) egyoldalúan október elsejei hatállyal felmondta a 18 éve élő kétoldalú megállapodást a Magyar Helsinki Bizottsággal. Közben pedig elhallgatott a börtönrádió.

A civil szervezet a honlapján számolt be a történtekről. Az országos parancsnok arra hivatkozott, hogy a megállapodás nélkül is biztosíthatók a fogvatartottak jogai. A Helsinki Bizottság az 1999 óta többszer megújított megállapodásnak köszönhetően rendszeresen járhatott az ország börtöneibe. Szakértő munkatársaink vizsgálhatták a rabok jogainak érvényesülését, eljárhattak egyedi panaszok nyomán is. Feltárták a börtönzsúfoltság tovagyűrűző következményeit, illetve az előzetes letartóztatás gyakorlatának anomáliáit. Nagyon fontos lehetőség volt, hogy a rabok levélben kérhettek tőlük tájékoztatást és segítséget fogvatartási kérdésekben.

Mint írják, az együttműködés két évtizede alatt végig példamutatóan korrekt viszonyban voltak a BVOP-vel, börtönjelentéseiket véleményezték, és számos esetben javaslataikat beépítették gyakorlatukba.

Semmi jel nem mutatott arra, hogy a megállapodást felmondhatják. Ezért ért e váratlanul a civil szervezetet a döntés, amelyet kénytelenek tudomásul venni - írják.

Európában minden megtesznek, hogy a büntetés-végrehajtás kapcsolata a civil világgal minél szorosabb legyen, ez fogvatartottnak és börtönnek egyaránt érdeke. A szervezet arra hívja fel a figyelmet, hogy ezzel a döntéssel 18 ezer fogvatartottnak és több tízezernyi családtagjának csökkennek most a lehetőségei, hogy a rabok jogai garanciálisan érvényesülhessenek és a börtönökben támasz nélkül maradók segítséget kaphassanak.

Kerestük a BVOP-t, amint válaszolnak kérdéseinkre, frissítjük cikkünket.

Elhallgatott börtönrádió

A börtönrádiók a múlt héten országszerte elhallgattak, miután a Börtönrádiónak helyet adó mindhárom büntetés-végrehajtási intézet azonnali hatállyal felmondta a rádiót működtető Adj Hangot Egyesülettel az együttműködési szerződést.

A szervezet szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében emlékeztet, az Egyesület 2014 szeptemberében írt alá megállapodást a Váci Fegyház és Börtön parancsnokával, majd 2015-ben a Győr-Moson-Sopron Megyei és a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet Gyorskocsi utcai objektumának vezetői is úgy döntöttek, hogy a reintegrációt a Börtönrádió innovatív módszerével teszik még hatékonyabbá. A megállapodások értelmében az egyesület mentorai rádiós képzést nyújtottak a fogvatartottaknak, akik - a mentorok folyamatos segítségével - saját műsort szerkesztettek társaiknak.

Az együttműködés felbontásának indoka, hogy az Egyesület egy pályázatra szánt hanganyagot, nem a titoktartás alatt álló bíráló bizottságnak történő benyújtást megelőzően, hanem akkor engedélyeztetett, mielőtt azt a nagyközönséggel megosztotta volna.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink