Itthon

2017-10-12 21:23:00

Videóüzenetben szólította fel az embereket szavazásra az osztrák államfő

Videóüzenetben szólította fel a vasárnapi parlamenti választásokon való részvételre csütörtökön az osztrák szavazópolgárokat Alexander Van der Bellen osztrák államfő.


Van der Bellen a Facebook-oldalán megjelent csütörtöki  nyilatkozatban hangsúlyozta: a választások napja a demokrácia egyik "kitűntetett ünnepnapja", a szavazójog pedig nem egy magától értetődő dolog.  

"Közösen döntünk ezen a vasárnapon arról, milyen irányba haladjon országunk. Ausztria és Európa nagy kihívások előtt áll. A lakosság a politikától vár válaszokat korunk és jövőnk sürgető kérdéseire" - emelte ki az osztrák elnök.

Hozzátette: minden egyes szavazat egyenlő súllyal bír, s minden választópolgár befolyással lehet október 15-én arra, hogyan alakuljanak a dolgok Ausztriában.    

A migráció, az adók és a koalíciós kérdések uralták a pártok szeptemberi és októberi televíziós vitáit - mutatták ki a legfrissebb felmérések.
Jelentős hangsúlyt kapott az Osztrák Néppárt (ÖVP) és az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) között elmérgesedett viszály.  de alig maradtak el ettől a munkaerőpiaci, a menekültek integrációjával és Európa-politikával kapcsolatos kérdések.   

A még hivatalban lévő szociáldemokrata kancellár, Christian Kern, Sebastian Kurz, az ÖVP elnöke, de Heinz-Christian Strache, a populistának tartott ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) vezetője is legtöbbet a menekültügyi kérdésekről beszélt televíziós vitáiban.    

A Zöldek pártjának vezetője, Ulrike Lunacek kiemelt témája a szabadkereskedelmi egyezmények voltak. A Neos liberális párt elnöke, Matthias Strolz pedig legtöbbet adópolitikáról beszélt. A korábbi zöldpárti politikus, Peter Pilz az általa indított Pilz listája (Liste Pilz) vezetője migrációs ügyekben szólalt fel leghosszabban - tűnt ki a felmérésekből.

atv.hu/MTI

További belföldi híreink