Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-10-12 18:20:00

Ukrán oktatási törvény: Totális az egyet nem értés

Totális az egyet nem értés, teljesen másként ítéli meg Magyarország és Ukrajna az ukrán oktatási törvény kérdését - mondta Szijjártó Péter külügyminiszter az ukrán kollégájával folytatott tárgyalását követő sajtótájékoztatón. Pavlo Klimkin azt állította: "nem az emberek ellen irányul" a törvény, és például a biológiát mindenki az anyanyelvén tanulhatja majd.

Ukrán oktatási törvény: Totális az egyet nem értés

Totális az egyet nem értés, megmondom őszintén - mondta Szijjártó Péter külügyminiszter, miután Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter kollégájával tárgyalt az ukrán oktatási törvényről a Bem rakparton.

Szijjártó Péter a megbeszélést követő sajtótájékoztatón azt mondta: ennél is nagyobb baj, hogy a határon túl, Kárpátalján élő magyarok is másként látják a helyzetet, mint az ukrán kormány.

Nem "a balhé" a célja Magyarországnak, nem a harc, hanem a megállapodás, hogy a kárpátaljai magyarok ugyanazokat a jogokat élvezhessék, mint a törvény elfogadása előtt - közölte Szijjártó Péter, hozzátéve: amíg a helyi magyar közösség nem mondja azt, hogy elégedett a helyzettel, Magyarország nem tudja feloldani azt a döntését, hogy a nemzetközi szervezetekben nem támogatja az ukrán javaslatokat, az Ukrajnának fontos kérdéseket. Szijjártó Péter szerint akkor lehetne eredményes a konzultáció, ha a törvény vonatkozó részét felfüggesztenék.

Ukrajna nyitott a párbeszédre kétoldalú és nemzetközi keretekben is - állította Pavlo Klimkin a sajtótájékoztatón, szavaiból viszont az derült ki: nem függesztik fel a magyar kormány által sérelmezett törvényt, azt kerettörvénynek tekintik, a "megvalósíthatóságról" hajlandóak tárgyalni. Plusz, elfogadnak még Kijevben valamilyen, a középiskolákra vonatkozó törvényt is.

Hogy ez hogyan függ össze és milyen hatással lesz a már elfogadott, inkriminált oktatási nyelvtörvénnyel, azt nem részletezte.

Az ukrán külügyminiszter azt állította: nem az emberek ellen irányul az új ukrán oktatási törvény, hanem azt szolgálja, hogy minden állampolgár érvényesülni tudjon Ukrajnában.

Továbbá, egyetlen iskola sem zár be és egyetlen tanár sem figja elveszíteni az állását az inkriminált törvény miatt. Pavlo Klimkin megfogalmazása szerint a jövőben is "mindenki az anyanyelvén tanulhatja például a biológiát". Ha pedig valaki külügyminiszter, vagy katonatiszt szeretne lenni például, vagy ilyen karriert szeretne, ahhoz elengedhetetlen, hogy beszeljen ukránul - hangzott az érvelése annak alátámasztására, hogy minden állampolgárnak a saját anyanyelvén kívül tudnia kell ukránul is.

Munkatársunk kérdésére, hogy a magyar kormány részéről terveznek-e minisztereknöki-elnöki szintű talalkozót a patthelyzet feloldására, Szijjártó Péter az Orbán-Porosenkó megbeszélésre utalva úgy reagált: "az már megvolt", és mégis elfogadták Kijevben a törvényt.

További belföldi híreink