Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-10-12 19:54:00

Szijjártó az ATV-ben: nem értek egyet Navracsics Tiborral

A külgazdasági-és külügyminiszter az Európai Bizottság magyar tagjának kijelentésére reagált az ATV-ben, aki szerint nincs Soros-terv és a Bizottságban sem beszélnek ilyenről.

Tiszteletben tartom Navracsics Tibor álláspontját, de nem értek egyet vele – mondta Szijjártó Péter az ATV Egyenes Beszéd című műsorában Rónai Egon kérdésére válaszolva. A külgazdasági- és külügyminiszter így reagált az Európai Bizottság magyar tagjának kijelentésére, miszerint nincs Soros-terv, és a Bizottságban nem is beszélnek erről. Szijjártó hozzátette: nem minősíti Navracsicsot, és reméli, hogy párttársa is ugyanígy tesz majd.

A külügyminiszter arról is beszélt, hogy az Európai Bizottság döntései éppen abba az irányba mutatnak, hogy több bevándorlót hozzanak Európába. Elmondta, hogy olasz kollégája azért becsüli a magyarokat, mert őszinték ebben az ügyben. Vannak ugyanis olyan tagállamok, akik ígéretet tettek a menekültek befogadására, mégis csak 25 százalék a teljesítettség.

Szijjártó Péter szerint az Európai Bizottság tagjai nem mondhatják azt, hogy melyik országból jöttek, csak azt, hogy melyiket ismerik a legjobban. Így egyfajta nemzetközi pozíciót vesznek fel, hogy elkerüljék a látszatát, hogy nemzetállami érdekeket képviselnek – tette hozzá a politikus.

A külügyminiszter az ukrán kollégájával tartott megbeszélésről azt mondta: 

az ukrán oktatási törvénnyel kapcsolatban a legkeményebb eszközöket kell használni.

Kifejtette, hogy erre azért van szükség, mert a kijevi kormány ígérgetései ellenére olyan törvényt fogadtak el, amely csorbítja a kisebbségek jogait. Szijjártó Péter megerősítette: Magyarország bojkottálni fogja Ukrajna európai integrációs folyamatát. A külügyminiszter szerint azért is hátba szúrás történt, mert korábban éppen hazánk volt az, amely leginkább támogatta Kijev nyugati integrációját.

Szijjártó elismerte, hogy az ukrán külügyminiszter tett utalást arra, hogy Magyarország azért „keménykedik” velük, mert Oroszország áll mögötte. A külügyminiszter úgy reagált:

a magyar nemzeti érdekekért való kiálláshoz nincs szükségünk Moszkvára, és ez az elmélet egyenlő a kárpátaljai magyarok lenézésével.

Szijjártó azzal folytatta, hogy a törvény korábban garantált jogoktól fosztja meg a kisebbségeket. Példaként említette, hogy korábban az alsó tagozattól kezdve az egyetemig lehetett magyarul tanulni, ezután pedig csak 4. osztályig tehetik meg a magyarok. Szerinte inkább az lenne a jó megoldás, hogy az ukrán nyelvet, mint idegen nyelvet tanítanák meg színvonalasan a kisebbségeknek.

A külügyminiszter hozzátette: az európai társulási szerződés szerint a kisebbségi jogokat fokozni kellene, ehhez képest pedig ez drasztikus visszalépés.

További belföldi híreink