Itthon

2017-10-12 19:48:00

Egyiptomban meghosszabbították a szükségállapotot

Három hónappal meghosszabbította Abdel-Fatáh esz-Szíszi egyiptom elnök az észak-afrikai arab országban áprilisban elrendelt szükségállapotot, amelyet a kopt templomok elleni, 46 halálos áldozatot követelő öngyilkos merényleteket követően rendeltek el először Egyiptomban.

Egyiptomban meghosszabbították a szükségállapotot
(Képünk illusztráció)

Az egyiptomi államfő azután adta ki a szükségállapot meghosszabbításáról szóló dekrétumot, hogy az előzőleg meghosszabbított időszak kedden lejárt. A harmadik ciklus péntektől lép életbe - írta az al-Ahrám című egyiptomi kormánylap.   

Egyiptom az idén először áprilisban jelentett be három hónapos szükségállapotot az egész ország területére azután, hogy Egyiptom északi részén, Tantában és Alexandriában két öngyilkos merényletet követtek el kopt templomok ellen, s abban legalább 46-an haltak meg és mintegy 100-an sebesültek meg. A merénylet elkövetését az Iszlám Állam dzsihadista szervezet vállalta magára.   

A rendkívüli állapot újbóli bevezetése olyan különleges jogkörökkel ruházza fel az elnököt, mint a kiadványok cenzúrázása vagy akár elkobzása, mindennemű kommunikációs forma megfigyelése, esetleg elhallgattatása, bizonyos esetekben bármilyen intézmény bezárása vagy a polgárok korlátozása szabad mozgásukban. Emellett lehetővé teszi az államfő számára, hogy a civileket sürgősségi állambiztonsági bíróságok elé citálja. E bíróságok nem teszik lehetővé a fellebbezési eljárást a vádlottak számára.

atv.hu/MTI

További belföldi híreink