Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-10-11 13:20:00

Vona Gábor lelkileg felkészült a Jobbik feloszlatására

Valószínűleg zavargásokhoz vezetne, ha a bíróság a választás előtt betiltaná a Jobbikot - írja az eheti HVG.

Vona Gábor lelkileg felkészült a Jobbik feloszlatására

A Jobbik megrogyasztására elég lehet a pénzügyeinek vizsgálata, a párt betiltására - jogi nyelven feloszlatására - vágyva a Fidesz csak akkor mehetne biztosra, ha az ügyészség be tudná bizonyítani a bíróság előtt, hogy a párt alkotmányellenesen működik. A számvevőszéki ellenőrzéssel kapcsolatos kötelezettségek megszegése címén büntetőeljárás folyik, ez nem vezethet közvetlenül a párt bezárásához. Ez a vétség két év szabadságvesztéssel sújtható, de nem azonnali veszély a Jobbik létére. Arra azonban elég lehet, hogy a kampány idején köztörvényes bűnözőt próbáljanak faragni a Jobbik vezetőiből a közvélemény előtt.

Vona Gábor Jobbik elnök a lapnak adott interjúban azt mondta,

"lélekben, gyakorlatban is fel vagyok készülve a párt föloszlatására" bár nem ez a legvalószínűbb forgatókönyv. Vona fel van készülve az állami támogatás megvonására illetve választási csalásra is.

Nem árult el semmit arról, hogyan élnék túl a támogatás megvonását, azt viszont ígérte, ha Simicska Lajostól vagy bárki mástól bombaként robbanó információhoz jut, azonnal elmondja.

Egyelőre nem hív utcára senkit, ugyanakkor szerinte nem kizárt, hogy előállhat olyan pillanat, mikor - attól függetlenül, hogy ő mondja vagy sem - az emberek utcára fognak menni.

A Fidesz prominensei az elmúlt hónapokban többször is elmondták, ősszel zavargások lehetnek, bár nem a Jobbik kapcsán mondták ezt, mégis, Orbánék érvelhetnek azzal, hogy ők előre megmondták, az ellenzék erőszakos úton próbálja meg elérni a kormányváltást. A Jobbik elleni átfogó támadással a Fidesz mindenesetre nehéz feladvány elé állította a demokratikus ellenzék pártjait. Ha a jogállamiságra hivatkozva védelmükbe veszik a Jobbikot, a kormányzati kommunikáció mindent meg fog tenni azért, hogy a szélsőségek védelmezőjeként tüntesse fel őket.

A Fidesznek mindenesetre nagy politikai kockázatot jelentene, ha a Jobbikot bezárnák a választások előtt. További részletek a lapban.

atv.hu

 

 

Szavazzon Ön is a Nap kérdésére:

Ajánlom

További belföldi híreink