Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-10-12 05:10:00

Már jövőre elkezdődhet a felcsúti kisvasút meghosszabbítása

Továbbra is napirenden van a felcsúti kisvasút vonalának meghosszabbítása Bicskéig, illetve Lovasberényig – erről Mészáros Lőrinc beszélt az ATV híradójának. Felcsút polgármestere azt reméli, hogy már jövőre elkezdődhet az építkezés. Mészáros Lőrinc szerint összességében nem lehet veszteséges a felcsúti kisvasút. Az Átlátszó oknyomozó portál azonban nem ezt látta azokban az iratokban, amelyeket egy év pereskedés után kapott meg a Nemzetgazdasági Minisztériumtól.

Az Átlátszó oknyomozó portál szerint már a tervezéskor tudták, hogy ráfizetéses lesz a felcsúti kisvasút, ám akkor csak évi másfél-kétmillió forintos veszteséggel számoltak. Az NGM által a portálnak megküldött adatokból azonban kiderül: másfél év alatt már négymilliós hiányt hozott össze a hobbivasút.

„Az alapítvány azt mondta, hogy ezt a saját költségvetéséből fizeti. Arról viszont tudni kell, hogy annak gerincét a TAO-támogatás adja, hiszen az alapítvány 2011 óta 14 milliárd forint TAO-pénzt kapott. Ami tulajdonképpen közpénz, tehát mi fizetjük”

 – magyarázta az ATV-nek Erdélyi Katalin, az Átlátszó újságírója.

Az ATV Híradója hónapok óta próbálja megtudni a Felcsúti Utánpótlás Nevelésért Alapítványtól, hogy miből finanszírozzák a tetemes veszteséget. Az erről szóló leveleket rendszeresen megkapták, válaszolni azonban soha nem válaszoltak. Munkatársunk ezért szerdán Felcsútra utazott, hátha a polgármesteri hivatalban személyesen utoléri Mészáros Lőrincet.

Némi egyezkedés után végül Mészáros Lőrinc fogadta a tévéstábot. Felcsút polgármestere leszögezte: nem a TAO-támogatásokból finanszírozzák a kisvasút működését, az ezzel kapcsolatos adatok pedig nyilvánosak. Mészáros Lőrinc ugyanakkor úgy gondolja, összességében nem lehet veszteséges a projekt, de konkrét választ csak jövőre tud mondani.

Az Átlátszóhoz eljuttatott iratokból kiderül az is: a kisvasút építését a Switelsky vasúttechnika Kft. végezte, öt alvállalkozó bevonásával. Közülük az egyik a Mészáros Lőrinc tulajdonában álló Mészáros és Mészáros Kft. volt. A polgármester erre azt mondta az ATV-nek:

nincs tudomása erről, mert tulajdonosként operatívan nem vesz részt a közel húszezer alkalmazottat foglalkoztató cégcsoport irányításában.

A DK elnökségi tagja szerint viszont Mészáros Lőrinc a mai napig nem bocsátotta rendelkezésre azokat a szerződéseket, amelyek a TAO-támogatások elköltéséről szólnak. Földi Judit az ATV-nek a következőt nyilatkozta: „Az, hogy a honlapon rendelkezésre áll, ez sem igaz. Ott csak azt látjuk, hogy mekkora összeg áll rendelkezésre, de a felhasználása, hogy pontosan mire költötték el ezeket az összegeket, semmilyen adat nem áll rendelkezésünkre, sem nekünk, sem bármely más magyar állampolgárnak”.

Mészáros Lőrinc az ATV Híradójának elmondta azt is: reményei szerint már jövőre megkezdődhet a felcsúti kisvasút vonalának meghosszabbítása, két ütemben: Bicskéig, illetve Lovasberényig.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink