Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-10-11 17:01:00

Lex CEU: Az első határidő ma lejár

Az egyetem arra vár, hogy a magyar kormány aláírja a megállapodás-tervezetet New York állammal, és elküldje azt az Országgyűlésnek ratifikálásra, amellyel az törvényerőre emelkedhet. Szorgalmazzák, hogy a magyar kormány ezt haladéktalanul tegye meg.

Lex CEU: Az első határidő ma lejár

"Jelenleg arra várunk, hogy a magyar kormány aláírja a megállapodás-tervezetet New York állammal, és elküldje azt az Országgyűlésnek ratifikálásra, amellyel az törvényerőre emelkedhet. Szorgalmazzuk, hogy a magyar kormány ezt haladéktalanul tegye meg" – írja a CEU sajtóosztálya annak kapcsán, hogy

ma, október 11-én van az első határidő, amit a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény módosítása, a „lex CEU” szabott a Magyarországon működő külföldi felsőoktatási intézmények számára.

"A CEU megszakítás nélkül folytatja tevékenységét. Az egyetem rendes újraakkreditációs folyamata is a megszokott módon halad a magyar felsőoktatási hatóságoknál. Ahogy eddig is, a CEU betartja az összes magyar szabályozást és előírást" – teszik hozzá.

A következő határidő 2018. január 1-jén jár le, és ez megköveteli, hogy Magyarország és New York állam között nemzetközi megállapodás legyen érvényben. A január elsejei határidőt érintő tárgyalások New York állam és a magyar kormány között egy olyan keretmegállapodást eredményeztek, amely lehetővé teszi, hogy a CEU Budapesten maradhasson, és továbbra is amerikai és magyar akkreditációjú diplomákat adhasson ki. A New York állam és a magyar kormány közötti megállapodás-tervezet létrejöttét követően a CEU és a Bard College egyetértési megállapodást írt alá, amelyben a CEU elkötelezte magát a New York államban folytatandó oktatási tevékenységek kidolgozására.

Így – a CEU szerint – már semmi akadálya nincs az aláírásnak. Ezt már a német kancellár, Angela Merkel szóvivője is sürgette. Az atv.hu-nak a kormány részéről a múlt héten azt mondták, hogy az EMMI és az igazságügyi tárca vizsgálja a CEU által benyújtott dokumentumokat. Karácsonyra várhatóan meglesz a megállapodás – valószínűsítették akkor forrásaink.

atv.hu

További belföldi híreink