Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-10-11 13:04:00

Budai Gyula: nekem nem segített plakátolni Simicska

„Nekem nem segített”- mondta az ATV Start című műsorában Budai Gyula a műsorvezető azon felvetésre, hogy Simicska Lajos korábban a Fidesznek is segített a plakátkampányokban. Az egykori kormánybiztos a Jobbik plakátjairól és az Állami Számvevőszék vizsgálatáról beszélt, szerinte a párt nem adta át azokat az információkat a vizsgálathoz, amik szükségesek, ezért élt a szervezet a törvényben biztosított jogával és tett jelzést az ügyészség felé. A Jobbik cselekedete Budai szerint azért veszélyes, mert erre az esetre hivatkozva később akár mások is megtagadhatják a szükséges iratok benyújtását.

Kárász Róbert felvetésére, miszerint 2010-ben az ÁSZ-hez a Fidesz 405 milliós összeget jelentett be plakátokkal kapcsolatos kiadásokra, miközben szakemberek szerint egymilliárdos tétel lehetett az, amit elköltöttek, Budai Gyula azt mondta, nem emlékszik ezekre a számokra és most a számvevőszék a Jobbikot vizsgálja, a Fidesz pedig korábban is együttműködött az ÁSZ-szel és ha holnap indítanának egy vizsgálatot ellenük, akkor is együttműködne.

„Azok a plakáthelyek, amik a Jobbik birtokában vannak most, több mint 5 milliárd forintos bérleti, vagy vételi díjat feltételeznek”- vélekedett a fideszes országgyűlési képviselő, aki érdekesnek nevezte, hogy pont a Jobbik „nem hajlandó együttműködni az Állami Számvevőszékkel, mert akkor kiderülne, hogy az a rengeteg plakáthely, amit Simicska Lajosról béreltek, vagy megvettek, milyen pénzből van”.

A fideszes politikus szerint ugyanakkor nem fognak költségvetési támogatást megvonni a Jobbiktól, szerinte „egy belpolitikai hiszti” az, amit a párt csinál és ha tényleg együtt akarnak működni a hatóságokkal, ahogy mondják, akkor „adják át azokat a dokumentumokat, amik szükségesek”.

Budai Gyula az Európai Ügyészség tervezett felállításáról is beszélt, amivel kapcsolatban Magyarország tartózkodott a szavazásnál. Mint mondta, ez a szervezet „egy újabb bürokratikus vízfej lesz csak az EU-ban” és véleménye szerint a jelenleg is működő intézmények, mint például az OLAF és az EuroJust, „tökéletesen el tudják látni azt a feladatot, amire az Európai Ügyészséget létrehoznák”. Az egykori elszámoltatásért felelős kormánybiztos szerint ráadásul minden tagállamban megvannak azok az intézmények, melyek vizsgálják az uniós pénzek elosztását. A műsorvezető felvetésére, miszerint ezek a vizsgálatok nem biztos, hogy mindent átnéztek, hiszen az OLAF korábban 33 jelentést tett le az asztalra, melyek azt tartalmazták, hogy Magyarországon valami nincs rendben,

Budai elmondta, kormánybiztosként ő is jónéhány alkalommal megkereste az uniós szervezeteket az EU-s pénzforrások felhasználásával kapcsolatban, de ezek a megkeresések „a bürokráciában elvesztek”. Hozzátette: „nem gondolom, hogy ha létrejön ez a szervezet, az sokkal jobban működő lesz”.

Kormánybiztosi tevékenységéről szólva azt mondta, sikeresnek tartja a vádemelések szempontjából azt, egyetlen fájó pontja van, hogy „a Tátrai-ügyben Gyurcsány Ferenc ellen nem emeltek vádat, pedig gyanúsított volt”. Hozzátette: a DK elnökét szerinte „valamiért kiengedték az ügyből”. Kárász Róbert kérdésére azt is elismerte, hogy a Hunvald- és Hagyó-ügyek bírósági szakaszával is elégedetlen, de leszögezte, hogy „Magyarországon a bíróságok függetlenek” és tiszteletben tartja ezeket a döntéseket.
Budai Gyula arról is beszélt, hogy mindig a fejükhöz vágják, hogy az ügyészséget a Fidesz irányítja. „Ha ez így lenne, akkor Budai Gyula rá tudta volna venni az ügyészséget, hogy Gyurcsány Ferenc ellen emeljenek vádat, de nem emeltek”.

Elmondta, „picit erősnek” tartja azokat a kijelentéseket, hogy Polt Péter a Fidesz embere lenne, és ezt szerinte „az ellenzék részéről még senki nem tudta bizonyítani”. „Azon kívül, hogy mindig elmondják, hogy valamikor Fidesz-tag volt”, mást nem tudtak mondani szerinte Poltról, és több ezer ügyben nem is a legfőbb ügyész emeli a vádat, hanem ügyészek, beosztott ügyészek. Hozzátette:

„Polt Péter, mint legfőbb ügyész egy ebben a rendszerben. Ezt nem szabad így összemosni”.

A fideszes politikus a magyar válogatott teljesítményéről is elmondta véleményét a műsorban, tegnap este élőben nézte a Feröer-szigetek elleni vb-selejtezős mérkőzést a Groupama Arénában. Szerinte a közönség egyértelműen elmondta, mit gondolt a mérkőzésről, ő pedig „szomorúan konstatálta”, hogy „egy Feröer-szigetek ellen 1-0-ás, izzadtságszagú győzelmet értünk el. Szomorú, hogy egy olyan ország ellen, ahol lakik 40 ezer ember és a labdarúgói amatőrök, mert napközben dolgoznak, miközben nálunk mindenféle elit klubokból jönnek, ilyenre vagyunk képesek”. Bernd Storck szövetségi kapitány megjegyzésére annyit reagált, hogy ez a meccs nem a szurkolókon múlt.

atv.hu

 

 

Szavazzon Ön is a Nap kérdésére:

További belföldi híreink