Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-10-10 21:20:00

Elkezdődött a hivatalos tárgyalás az MSZP és a DK között

Hivatalos tárgyalás kezdődött az MSZP és a DK között. Gyurcsány Ferenc szerint ugyan közös ellenzéki lista nem lesz, de az egyéni körzetekben meg fognak állapodni. Az Együtt és a Párbeszéd is megegyezne az egyéni jelöltekről, és helyi szinten a Momentum sem zárta ki az együttműködés lehetőségét.

Egy héttel Botka László visszalépése után, hétfőn elkezdődtek a hivatalos tárgyalások az MSZP és a DK között. A szocialisták bíznak benne, hogy az egyéni jelöltekről hamarosan meg tudnak állapodni.

Bárándy Gergely arról beszélt az ATV Híradójának, hogy teljesen nyitottak a tárgyalások. „Én biztos vagyok benne, hogy sikerül majd a végén megállapodni, és egy jó szövetségi politikával, a jelenlegi egyébként romló támogatottságunkat jelentősen növelni, és esélyt kapni újra arra, hogy ez a hatalom leváltható legyen” – mondta a szocialista képviselő.

Az első tárgyalási fordulóban Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke is részt vett, akinek személye most már nem akadálya egy későbbi megállapodásnak. A volt miniszterelnök a Fórum című műsorban elmondta, hogy nem lesz közös lista az MSZP-vel, de a Jobbikkal való együttműködés esélyeiről is beszélt.

„A demokratikus ellenzéki pártok egyelőre, beleértve a DK-t is, határozottan elzárkóznak attól, hogy a Jobbikkal politikai megállapodást kössenek formálisan vagy titokban, a háttérben”

 – mondta a DK elnöke.

Gyurcsány Ferenc szerint ugyanakkor az ellenzéki szavazók annyira el akarják küldeni a jelenlegi kormányt, hogy helyben a legesélyesebb jelöltre szavaznak, függetlenül saját pártszimpátiájuktól.

Gyurcsány arról is beszélt, hogy bár nem vitatja Vona Gábor jó szándékát, miszerint egy mérsékeltebb pártot próbál csinálni, de egyelőre nincs okuk elfelejteni az európai zászló égetését vagy azt, hogy származásuk szerint listázták volna az embereket.

Karácsony megállapodna

Az egyéni választókörzetekben más pártokkal is születhet megállapodás.

„Fel van adva a lecke, tehát van egy történelmi felelősség, nem lehet most már szórakozni. Október 23. az a határ, amin meg kell tudnunk állapodni az egyéni körzetekben, és ha rajtam múlik, meg fogunk állapodni” 

– ezt már Karácsony Gergely mondta a Párbeszéd társelnöke.

Ezt a lehetőséget az Együtt elnöke sem zárta ki. Juhász Péter azt mondta, meggyőződésük, hogy az vezet célra, hogyha két lista jön létre, tehát bárki tud az ízlésének megfelelően párt választani. Az Együtt elnöke arról beszélt, egy az egy ellen jelölt kell a Fidesz ellen.

A Momentum elnökségi tagja a hétfői Egyenes beszédben nem zárta ki a helyi együttműködések lehetőségét.
„Mi azt gondoljuk, hogyha itt valakinek van esélye, akkor azt támogatni fogjuk abban, hogy leváltsa a kormányt” – mondta el a párt álláspontját Orosz Anna.

Az LMP egyelőre csak a Gémesi György vezette Új Kezdet nevű párttal kötött választási megállapodást, és sem a Momentummal, sem a 2014-es ellenzéki összefogásban szereplő pártokkal nem kívánnak együttműködni a 18-as választások előtt.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink