Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-10-07 05:44:00

Drasztikus a tűzifahiány országszerte: van, ahol heteket kell várni

Kevés és drága a tűzifa. Országszerte hiánycikk, mert az erdészetek kevés fát vágtak ki. Akik most akarják beszerezni a téli tüzelőt, arra panaszkodnak, hogy jelentősen megemelkedett a fa ára.

A Nógrád megyei Szécsényben a telepen épp csak mutatóban van tűzifa. Az ideérkező vásárlóknak legalább három hetet kell várni, míg kaphatnak tüzelőt. Az ATV Híradójának egy helyi férfi azt mondta, az a baj, hogy sok helyen már csak vágnak, de nem ültetnek fát. „Annyi fa volt az erdőn, hogy nem győztük összeszedni a kidőlt fát” – mondta a férfi.

A szécsényi tüzép vezetője arról beszélt, hogy a gazdálkodással van a baj, mert hiába próbálnak, nem tudnak több fát rendelni.

„Egész biztos, hogy nem történt meg a pótlása a kitermelt tűzifáknak, és ezért a mostani időszakban kevesebb a mennyiség és nem tudunk annyi tűzifát adni, holott a lakosság pedig egyre jobban átáll a tűzifára” – mondta Kovács István, a Depó Bt. ügyvezetője.

Mivel vásárolni egyre nehezebb, akik tudnak, a munkájukért cserébe próbálnak tüzelőhöz jutni. Az ATV Híradójának egy férfi arról beszélt, hogy elvállalta az erdőt tisztítását, amiért cserébe fát kap.

Debrecenben is nagy a kereslet tűzifára. A beszerzés viszont komoly gondot okoz. A Tócos Tüzép résztulajdonosa arról beszélt Híradónknak, hogy külföldről szerzik be a tűzifát. „Romániából, Ukrajnából szerezzük be, mivel nálunk az Alföldön kevés a tűzifa, nincs erdő” – mondta Hrancz Ferencné.

Az egyéni beszerzéseket nehezíti, hogy több erdészet zárolta a készleteit, hogy a kormány szociális tűzifa-programjának a szükségleteit tudják fedezni.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink