Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-10-02 05:10:00

Blöff a "teljes" ellenzéki összefogás?

Az előző hét jelentős részben az ellenzéki összefogásról és a baloldali pártok egymással folytatott küzdelmeiről szólt. Elvileg ennek szellemében kerestek (?) a héten nyilvánosságra került információk szerint 2016 őszén „civil” kormányfőjelöltet a szocialisták egyes vezetői, és – ha hihetünk az érintettek egy része visszaemlékezésének – találtak is Lattmann Tamás személyében. De „teljes” ellenzéki összefogást szorgalmaz szavakban Botka László is, aki ennek szellemében tett ajánlatot a többi baloldali pártnak hétfőn.

A „teljes” ellenzéki összefogással a kisebbik probléma, hogy annak a jelek szerint nem lesz része az LMP, amely Szél Bernadett személyében saját kormányfőjelöltet állított, és a Momentum sem, amely nem akar közösködni egyetlen másik ellenzéki párttal sem – sem az egyéni választókerületekben, sem listán.


Szombaton a DK is bejelentette, hogy koordinált egyéni jelöltállítást javasol, és közölte, hogy önálló listát állít a 2018-as választásokra.

Az pedig már tényleg csak apróság, hogy az Együtt a közös listát a 2014-es tapasztalatok alapján elutasítja, csak az egyéni kerületekben tartja elképzelhetőnek az együttműködést.

Egymást kizáró állítások

Ennél nagyobb probléma a „teljes összefogás” elméletével, hogy annak propagátorai nem adnak számot arról, hogy hogyan gondolják legyőzhetőnek a Fideszt a jelenleg legnagyobbnak mért ellenzéki párt, a Jobbik szavazói nélkül, amelynek a Medián a múlt héten nyilvánosságra került kutatása szerint közel kétszer akkora szavazótábora, mint az MSZP-é – arról már nem is beszélve, hogy a Fidesz a Medián már idézett kutatása szerint ma nagyobb szavazótáborral rendelkezik, mint az összes ellenzéki párt együttvéve.

A baloldali pártok vezetőinek két állítása: 1) a Fidesz leváltásának mindent alá kell rendelni; illetve 2) a Jobbikkal kizárt bármiféle együttműködés. Mindkét állítás legitim és mindkettővel lehet persze vitatkozni. Csak egyszerre nem lehet igaz a kettő. Amikor ugyanis a baloldali vezetők „teljes” összefogásról beszélnek, valójában akkor is kettő (baloldali és jobbikos) induló állna szemben a Fidesz jelöltjével, ha véletlenül az LMP-t és a Momentumot is sikerülne beterelni az összefogásba.


forrás: závecz researchForrás: Závecz Research
Érdekes megvilágításba helyezi ezt a kérdést az a Hetek című hetilap birtokába került adatsor, amely a Závecz Research augusztus utolsó hetében, a Magyar Liberális Párt megbízásából, 1000 fő személyes megkérdezésével készített reprezentatív kutatás eredménye, amely a teljes ellenzéki összefogás (azaz az összes mai ellenzéki erő együttműködésének) szükségességéről szólt.

A választók realistábbak, mint a győzelmet ígérő politikusok?

A Hetek birtokába került eredményekből kiderül: a választópolgárok kétharmada úgy gondolja, hogy az esetleges kormányváltáshoz teljes ellenzéki összefogásra van szükség, magyarul, a választók döntő többsége szerint sem a baloldal, sem a Jobbik nem elegendő egymaga a Fidesz legyőzéséhez.

Az MSZP- és LMP-szavazók 86, a DK-választók 83, és a Jobbik-szimpatizánsok 79 százaléka gondolja úgy, hogy a Fidesz legyőzéséhez az összes ellenzéki párt együttműködésére lenne szükség.


Ettől még természetesen kevéssé valószínű, hogy 2018-ban bármiféle együttműködés alakulna ki a „régi” és az „új” baloldal, valamint a Jobbik között. Viszont az világos: a baloldali pártok vezetőinek „kormányváltó” ígéreteit már saját választóik sem hiszik el.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink