Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-09-28 07:42:00

Tarjányi: Az MSZP elnöke bízott meg, hogy keressek miniszterelnök-jelöltet

Így jutott el Lattmann Tamásig, akire állítólag a szocialisták vezetése is rábólintott, és erről Gyurcsányt is értesítették. Aztán jött Botka László. Az MSZP ugyanakkor közölte: a nemzetközi jogász soha nem volt az MSZP miniszterelnök-jelöltje.

Az ATV Egyenes Beszéd című műsorában derült ki kedden, hogy Lattmann Tamás decemberben még arról tárgyalt az MSZP-vel, hogy ő lesz a miniszterelnök-jelölt, csak azután megérkezett Botka László. Erről maga a nemzetközi jogász beszélt az adásban.


„Az én miniszterelnök-jelöltségem egy olyan stratégia része volt, amelyben volt egy politikai megegyezés a szocialista párt, a DK, az Együtt és a Párbeszéd között” – fogalmazott.

Lattmann a műsorban Rónai Egonnak elmondta, hogy őt a szocialisták, név szerint: Molnár Gyula pártelnök, Tóth Bertalan frakcióvezető, Hiller István választmányi elnök és Molnár Zsolt országgyűlési képviselő keresték meg.

Az MSZP szerdán cáfolta, hogy a nemzetközi jogász volt a jelöltjük. „Lattmann Tamás téved, mivel ő soha nem volt az MSZP miniszterelnök-jelöltje. Ezt a tényt bárki ellenőrizheti: ugyanis a párt egyetlen testülete sem foglalkozott ezzel a kérdéssel, így ilyen tartalmú döntés nem született” – írta közös közleményében Molnár Gyula, Hiller István és Tóth Bertalan. Az MSZP elnöke egy szerdai háttérbeszélgetésen úgy fogalmazott az ATV főmunkatársának:

"Nincs szó Botka László lecseréléséről, nem is lesz, nincs szó Lattman Tamás jelöléséről sem közös miniszterelnök- jelöltnek a balliberális oldalon, ez az MSZP-ben fel sem merült. Súlyos félreértése a magyar nyelv szabályainak, ha valaki szakpolitikai kérdésekről beszélget egy pártelnökkel, és aztán azt ő felkérésnek értékeli".

A DK viszont azt állítja: tárgyaltak Lattmannal. Az atv.hu-nak azt írták, tavaly ősszel kaptak tájékoztatást a párt vezetői, hogy az MSZP tárgyalásokat folytat Lattmann Tamással a miniszterelnök-jelöltségéről. Később a szocialisták megkeresték a DK-t is, ahonnan Molnár Csaba ügyvezető alelnök tárgyalt a jogásszal. A kapcsolat akkor szakadt meg, amikor az MSZP korábbi álláspontját feladva Botka Lászlót jelölte miniszterelnök-jelöltnek.

"Mindenki számára világos volt"

Tarjányi Péter is a DK verzióját erősítette meg szerda este. "Miniszterelnök-jelöltet kerestem, és ezt Molnár Gyula is tudta – fogalmazott az ATV Egyenes Beszédben Rónai Egon kérdésére válaszolva. A médiatulajdonos a műsorban felidézte azt a folyamatot, amelynek keretében az MSZP megbízására miniszterelnök-jelöltet keresett.

Elmondta: 2016 februárjában beszélt a szocialisták akkori elnökével, Tóbiás Józseffel először arról, hogy felmerült, hogy egy civil jelöltet indítsanak a 2018-as parlamenti választásokon. A biztonságpolitikai szakértő ezután az Egyesült Államokban gyűjtött információt arról, hogyan lehet felépíteni egy politikai szereplőt. Tarjányi ezután mandátumot kapott Tóbiástól, hogy elkezdje a megfelelő személy utáni kutatást.


A Zoom.hu tulajdonosa, aki szakértőként vett részt a folyamatban, azt is elmondta, hogy 2016 június 25-én, Molnár Gyula elnökké választásának éjszakáján az új elnököt is tájékoztatta erről a háttérmunkáról.

Tarjányi hozzátette: mindenki számára világos volt, hogy az első pillanattól kezdve miniszterelnök-jelölt után kutatott, nem pedig szakpolitikust keresett. Felidézte: volt egy listája, amelyen szerepeltek azok a szempontok, amelyeknek meg kellett felelnie a jelöltnek.

Gyurcsányt is értesítették

A szakértő szerint augusztusra négy személyre szűkült a lista, őszre pedig a párt vezetése Lattmann Tamás nemzetközi jogász mellett döntött. Arról is beszámolt, hogy még tavaly augusztusban, Molnár Gyulával együtt meglátogatták Gyurcsány Ferencet kötcsei házában, hogy értesítsék a folyamatról.

A médiatulajdonos azzal folytatta, hogy közben Lattmann Tamás is találkozott az ellenzéki pártok vezetőivel, és egyre konkrétabb irányba haladtak a tárgyalások, már egy menetrend is készen állt a hivatalos bejelentésre. Tarjányi hozzátette: Botka László tavaly decemberben tette világossá, hogy miniszterelnök-jelölt szeretne lenni, az MSZP vezetése pedig közölte vele és Lattmann Tamással is, hogy számukra a párt saját embere fontosabb.

Tarjányi Péter szerint az MSZP-nél jelenleg válságkommunikáció zajlik, amelynek egy részét megérti, a másikat nem. Hozzátette: a választók félre vannak vezetve, amiből óriási bukta lesz. A médiatulajdonos azt sem érti, hogy Molnár Gyula miért tagadja le ezeket az eseményeket. Botka Lászlóval kapcsolatban azt mondta: szelektív az emlékezete, mert korábban azt mondta, hogy ha nem jönnek a kedvező adatok, akkor jöhet az első variáció, vagyis Lattmann.

atv.hu

 

Ajánlom

További belföldi híreink