Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-09-22 11:14:00

Ügyészségi főosztályvezető az azeri pénzekről: Nem olvasok újságot

7,6 millió dollárnyi azeri pénz érkezett egy magyar számlára azt követően, hogy hazánk kiadta Bakunak az örmény katonatársát bestiálisan lemészároló azeri Ramil Safarovot. Az üggyel kapcsolatban Szoboszlai-Szász Richárd, a Legfőbb Ügyészség főosztályvezetője az ATV Start című műsorában arról beszélt, hogy újságcikkek, pletykák alapján nem lehet feljelentést tenni, tény- és értékítélet nélküli híresztelésekkel pedig nem foglalkozik az ügyészség.

A beszélgetés során szóba került az is, hogy jogerősen is megnyerte Szigetvári Viktor azt a pert, amelyet Polt Péter indított ellene. A Kúria kimondta, Szigetvári nem gázolt a legfőbb ügyész becsületébe azzal, hogy bűnsegédnek nevezte Quaestor-ügyben, és az ügyészséget is lehet fideszesnek minősíteni. Ezzel kapcsolatban kiderült: a Legfőbb Ügyészség korrupcióellenes főosztályvezetője érték- és valóságtartalom nélküli politikai véleménynek tartja, hogy fideszes lenne az ügyészség.

Nem olvas újságot

Az OCCRP nemzetközi újságíró szervezet oknyomozásából kiderült, hogy 2012 és 2014 között az azeri kormány 2,9 milliárd eurót utalt európai bankokba, főleg azért, hogy az összegből nyugati politikusokat és újságírókat fizessen le Ilham Alijev elnök emberi jogokat sértő, autoriter rendszere. Az is kiderült, hogy a pénzből 7,6 millió dollár egy magyar számlán kötött ki.

„A büntetőeljárásnál kötött szabályok van, nem az elképzelések alapján folyik az eljárás. Ennek megvan a törvényes alapja, ami a gyanú, a gyanúhoz pedig konkrét ellenőrizhető adatok kellenek ” – mondta az azeri pénzmosás-gyanús utalás kapcsán az osztályvezető. Hozzátette: a nyomozás hivatalból vagy feljelentés alapján történik, hivatalos tudomása ilyen adatokról pedig nincs.

Krug Emília kérdésére, hogy az eddig nyilvánosságra került adatokról hogyhogy nincs tudomása, az osztályvezető elmondta, hogy nem olvas újságot, az újságcikkek pedig megalapozott gyanúhoz nem elegendőek. 

Tény- és értékítélet nélküli híresztelésekkel az ügyészség nem foglalkozik – mondta Szoboszlai-Szász.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink