Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-09-21 10:12:00

Vágó István túladagolta magát, friss posztban ír a következményekről

Nincs rá bizonyíték, hogy a homeopátia bármilyen betegség esetén hatékony lenne, sőt kártékony is lehet. Legalábbis ezt állapította meg az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete. Vágó István Facebook-oldalán üdvözölte a bejelentést, de hozzátette, 2011 óta demonstrálnak ezért.

Az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testületének szerdán kiadott állásfoglalása szerint nincs meggyőző és reprodukálható bizonyíték arra nézve, hogy a homeopátiás készítmények bármilyen ismert betegséggel szemben hatékonyak volnának – írja az MTI. A megfelelően ellenőrzött és igazolható bizonyítékok elemzése arra mutat, hogy a homeopátiás készítményeknek bármilyen állítólagos hatása a placebó-effektussal magyarázható.

Az állásfoglalás szerint a homeopátia valójában kártékony is lehet azáltal, hogy időlegesen vagy tartósan eltántorítja a betegeket a megfelelő, bizonyítékalapú orvoslás igénybe vételétől, valamint aláássa a betegek és a közvélemény tudományos bizonyítékokba vetett bizalmát.


Ezen túlmenően a homeopátia aggályokat vet fel azzal kapcsolatban, hogy a beteg a megfelelő tájékoztatás birtokában egyezik-e bele a kezelésbe, hiszen az egészségügyi szakember esetleg annak ellenére ajánl egy terméket a számára, hogy ő maga tudja: a termék biológiailag hatástalan. Végül pedig a homeopátiás készítmények nem kielégítően nyomon követett előállítási eljárásai miatt gyógyszerbiztonsági aggályok is felmerülhetnek.

Vágó István 2011 óta demonstrál

A Demokratikus Koalíció elnökségi tagja Facebook-oldalán üdvözölte a megállapításokat, emlékeztetve arra, hogy ő már 2011-ben felhívta erre a figyelmet. Posztjában ezért hivatkozik egy hat évvel ezelőtt megjelent Népszava-cikkre. Ebben arról adtak hírt, Vágó nyilvánosan adagolta túl magát több tucat aktivista homeopátiás készítményekkel Budapesten, Székesfehérváron és Szegeden, hogy ráirányítsa a közvélemény figyelmét a homeopátiás készítmények hatástalanságára.

A 2011-es akció arról szólt, hogy a Szkeptikus Társaság tagjai néhány külső támogatójukkal egy-egy gyógyszerként regisztrált homeopátiás szerből egy teljes doboznyit véve be túladagolást hajtottak végre. Az elgondolásuk alapja az volt, hogy ha valóban van hatóanyag ezekben a készítményekben, akkor túladagolásuknak nagy valószínűséggel egészségkárosító hatása lehet, amelyet majd a jelenlevők tapasztalhatnak is rajtuk.

Az akcióban részt vett a neves tévés személyiség, Vágó István is, aki elmondta: "a spekuláció ellen vagyunk, mindazon jelenségek ellen, amelyek csak az állítás szintjén jelennek meg, de bizonyítani nem tudják őket". Majd hozzátette: nem a homeopátiás gyógyszerek betiltását, hanem csupán a tisztességes, tudományos érvekkel megtámasztott tájékoztatást szorgalmazza.

A műsorvezetőnek egyébként egy doboz gelseniumos gyomnövény jutott, amely készítmény a tájékoztató szerint influenza, valamint félelem ellen használható. "Szerettelek benneteket"

- mondta közvetlenül az esemény előtt. Azonban sem a műsorvezetőt, sem az aktivistákat nem kellett kórházba szállítani a történtek után.

 Az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testületének mostani döntését a cikk újbóli megosztása mellet e szavakkal kommentálta: „Épp ez volt a célunk ezzel a demonstrációval még 2011-ben!”

atv.hu

 

 

 

 

 

Szavazzon itt a Nap Kérdésére

További belföldi híreink