Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-09-21 13:47:00

Lázár: Hangos imát mondok Angela Merkelért

A Miniszterelnökséget vezető minisztert kérdeztük a kötelező kvótáról, a német választásról, és arról is kíséri-e az új nemzeti konzultációt ismét Soros plakátkampány.

Ukrajna elveszít egy barátot

Lázár János szokásos csütörtöki kormányinfóját az ukrán nyelvtörvénnyel kezdte. Örömmel vette, hogy az országgyűlés egységes nemtetszését nyilvánította ki a nyelvtörvénnyel kapcsolatban. A miniszter szerint szégyenletes és elfogadhatatlan az ukrán törvény. Hozzátette: Ukrajna ezzel elveszít egy barátot.

Jön a nemzeti konzultáció

Lázár bejelentette, október elején jön az újabb nemzeti konzultáció. A választókat most a Soros-tervről kérdezik, erről mondhatják el véleményüket, egyetértenek-e Soros bevándorlási elképzeléseivel. 

Értékelése szerint az EU jövőjéről még csak most indul a vita.

Szóvá tette, hogy a szeptember 26-án lejáró kötelező elosztásra vonatkozó elvárás miatt a kérdésben világos álláspontot képviselő Magyarországot bélyegzik meg, miközben Máltát leszámítva nincs olyan tagállam, amely végrehajtotta volna a döntést, mindössze 28 ezer befogadandó bevándorló ügye zárult le.

Gazdasági számok

A miniszter beszélt a gazdasági adatokról is. Munkanélküliségről, foglalkoztatottságról, minimálbérről. Nőtt a gazdaság, csökkent az államadósság és messze 3 százalék alatt van az államháztartási hiány. Majd beszélt a Diákhitelekről is: a Diákhitel 2 kamatmentes lesz, a kamatot az állam fizeti.

Többen vannak börtönben

Visszaállt a körzeti megbízotti rendszer is – mondta Lázár. Szerinte ennek az a lényege, ha több rendőr van az utcákon, akkor kevesebb a bűnözés. Lázár szerint jó hír, hogy többen vannak most börtönben, mint korábban.

Lázár beszélt a közbiztonságról is, a miniszter, mint mondta, ahogy azt 2010-ben megígérték, helyreállt a rend az országban.

Áthidalhatatlan ellentét

A miniszter szerint, a magyar kormánynak fel kell arra készülnie, hogy „az európai bürokraták folyamatosan támadni fogják az országot azért, amit tesznek. Lázár szerint áthidalhatatlan ellentét van Magyarország és a nyugat-európai országok között.

Készen állnak a vitára

Nyílt levélben fordultak a fogorvosok Lázár Jánoshoz, ezzel kapcsolat a miniszter elmondta, készen állnak a megbeszélésre a fogorvosokkal, illetve a nyílt vitára is készen állnak. 

Mobilgát és KRESZ-vizsga

Lázár szerint Tarlós István dolga, hogy lesz-e népszavazása a budapesti mobilgátról, ezt egy újságírói kérdésre válaszolta.

Az ingyenes KRESZ-vizsgáról elmondta, hogy a kormány azt szeretné, hogy aki fiatal és jogosítványt szeretne, az térítésmentesen szerezhesse meg.

Hozzátette: nem a képzés, hanem a vizsga lenne ingyenes. Azt szeretné a kormány, hogy a középiskola végén a fiatalok már megszerezhessék a jogosítványt.

Senki sem korlátozza a civileket

Majtényi László kijelentésére, miszerint szovjetizálódik a kormány, Lázár így válaszolt, a civil szervezetek szabadon működhetnek Magyarországon, széles jogkörük van, senki sem korlátozza őket.

A mohóság szimbóluma

Medgyaszay István építész emlékére rendezett konferencián Lázár János azt mondta, borzasztó dolgok is épülnek az országban, erről kérdezte egy újságíró. A miniszter arról beszélt, nem szereti, ha a parlamentnél vagy a Bazilikánál magasabb épületek épülnek. Mint mondta, a magas épületeket általában a mohóság szimbólumának tartja.

Nem lesz kötelező a lövészet az iskolákban – jelentette ki Lázár, azért újítják fel a lőtereket, hogy bárki űzhesse ezt a sportot, aki akarja. 

Soros plakát?

Az ATV főmunkatársa arra volt kíváncsi, a nemzeti konzultációs kampányt kíséri-e ismét Soros plakátkampány. A miniszter erre a kérdésre nem tudott válaszolni, de megkérdezik az illetékeseket arról, mi a terv. 

Soros György önkéntes bevándorlási kvótát szorgalmaz – ezt írta a legutolsó nagyobb dolgozatában. Azt írta, nem szabad, hogy Brüsszel rákényszerítse az uniós tagországokra a menekültek kötelező befogadását, Soros ebben a dolgozatban arról írt, önkéntes alapon látná jónak a menekültek befogadását – idézte fel a dolgozatot Csuhaj Ildikó. Lázár erre úgy reagált: „az érintett több alkalommal hirdetett programot, és a kérdések, amiket fel fogunk tenni, erre fognak vonatkozni” – mondta a miniszter. Hozzátette: hosszan lehetne ismertetni, melyek Soros elképzelései Európa jövőjével kapcsolatban, ennek egy részét képezi a bevándorlás, ennek a medrében fogják feltenni a kérdéseket.

„Alapvetően az egymilliós bevándorlás, kerítéslebontás, kötelező támogatásuk, esetleg adókivetés, hitelfelvétel. Ezek lesznek a kérdések”

 – ismertette Lázár. 

Elmondta azt is, hogy a kormány vitája az Európai Unióval az a bevándorlás vagy nem bevándorlás kérdése. „Nem technikai kérdésekben van vita, mert az, hogy a kvóta, hogyan működik az egy technikai kérdés. A kérdés az, hogy van bevándorlás vagy nincs, ebből fakad minden vita” – fejtette ki a miniszter. 

A miniszter válaszára, az ATV főmunkatársa felhozta, hogy eddig úgy lehetett tudni, hogy az Európai Bírósághoz a kötelező jellegű döntés miatt fordult Magyarország. Lázár megerősítette, valóban az 1294 menekült miatt fordultak a bírósághoz, a befogadás módja miatt, mivel azt kötelezően írták volna elő. Lázár elmondta, hogy nem az a lényeg, hogy a konkrét problémával mi a helyzet, hanem az, hogy lesz bevándorlás vagy sem, ebből következik minden. 

Nem avatkoznak bele a német választásokba

Majd az ATV főmunkatársa felhozta a Politico ezen a héten megjelent cikkét, amiben azt írták, hogy az Európai Unió tagországaiban, illetve Brüsszelben a fő intézményvezetők a bevándorláskérdésben is ugyanazon az állásponton vannak, mint Orbán Viktor, csak ezt ők nem mondják ki hangosan.

Csuhaj Ildikó kérdésére, miszerint mit gondolnak arról, hogy Angela Merkel azt nyilatkozta, hogy az októberi uniós csúcson napirendre kell venni a kötelező kvóta elleni magyar ellenállást, illetve, amikor megkérdezték tőle, hogy szerinte Magyarországnak távoznia kell-e az unióból, akkor Merkel nem mondott nemet, így válaszolt a miniszter:

„A német választási kampányba Magyarország nem kíván beleavatkozni. Sem az ország nagyságrendje, mérete és a súlya nem indokolja, hogy a német választási kampányban állást foglaljunk” 

– szögezte le Lázár. Hozzátette, világos, hogy lesz egy vita arról, hogy milyen legyen Európa jövője, az Európai Bizottság egy több pontból álló javaslatot készít elő, erről zajlik egy belső munkavita. Németország Magyarország számára stratégiai partner, de vannak dolgok – mint például a bevándorlás kérdése -, amiben nem értenek egyet – jegyezte meg a miniszter. 

De ha ennek uniós forrás megvonás lesz a következménye? – tette fel a kérdést az ATV főmunkatársa. Lázár szerint ennek a valósághoz nem sok köze van, mert az Európai Uniónak van egy elfogadott költségvetése 2020-ig, ezt a költségvetést egyoldalúan Magyarország rovására módosítani lehetetlen, és ellentétes az alapszerződéssel – véli a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Lázár elmondta, hogy sokszor azt érzi, hogy a száj Brüsszelé, a hang viszont Berliné. 

Osztja azokat a sajtóban megjelent híreket, miszerint a következő hónapokban, években Magyarország és Németország hagyományos jó viszonyát érintő vita várható a német-magyar kérdésekben. 

Ima Merkelért

Orbán Viktor korábbi nyilatkozatáról kérdezte az ATV főmunkatársa a minisztert. A miniszterelnök úgy nyilatkozott: „mondjunk csendes imát Angela Merkelért”.

„Én hangos imát mondok, bátran, Angela Merkelért. Nem csak néma és csendes imát, mert úgy gondolom, hogy a Fidesz és Magyarország szempontjából fontos, hogy a német választásokat Angela Merkel nyerje” – jelentette ki Lázár.

Visszavonulna

Végül Csuhaj Ildikó arról kérdezte a minisztert, hogy a választások után valóban visszavonulna-e az országos politikától. Lázár elmondta, hogy, ha csak rajta múlik, akkor a választókörzetében dolgozik 2018 és 2022 között. Úgy gondolja, hogy nagyon nehéz egy fenékkel két lovat megülni. Hozzátette: 2014-ben új lett a választókörzete, újabb települések kerültek a körzetébe.

A miniszter azt is elmondta, hogy erről az elképzeléséről már beszélt Orbán Viktorral is, aki – bár mindenben eddig maximálisan támogatta – most többszöri konzultációra kért még lehetőséget. Lázár János úgy gondolja, hogy a választókörzetében most többet tudna segíteni, mint a kormányzatban, ahol 8 éve szolgál. 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink