Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-09-21 05:10:00

Mit keresett Vona Gábor a „titokzatos” balliberális klubban?

Semmi gond nincs azzal, ha egy baloldali-liberális véleményformálókból álló klub Vona Gábort látja vendégül egy vitaesten – nyilatkozta a Szeretem Magyarországot Klub (SZMK) több tagja is portálunknak. Noha a sajtót kizárják az életükből, mint ahogyan az előadásaikról sem szivárog ki semmilyen információ, az atv.hu-val mégis kivételt tett néhány tag. Igaz, név nélkül.

Mit keresett Vona Gábor a „titokzatos” balliberális klubban?
Vona Gábor (Fotó: Facebook/Vona Gábor)

Gerő András történész egy belső levélben – ami aztán az engedélyével nyílt levéllé vált a Mandineren – ment neki a Szeretem Magyarországot Klubnak, amiért szerda este Vona Gábort látták vendégül a liberálisnak tartott közegben. Bár Gerő nem tag, mégis engedélyezték, hogy véleménye a belső listán körbemenjen, és mindazok megkapják, akik benne vannak. A történész szerint a meghívás mögött két indok állt: a klub bármilyen világnézetű embert meghallgat, illetve a Jobbik komoly és stabil erővé lépett elő az utóbbi 7 évben. Ugyanakkor álljon itt egy részlet Gerő leveléből, ami jelzi, miért tartja vállalhatatlannak, hogy a Jobbik pártelnöke is részt vegyen a rendezvényen.

„Itt a kérdés nem az, hogy a Jobbik legitim politikai parlamenti erő-e. Ez nem is kérdés. A kérdés az, hogy az SZMK egy meghívással legitimálni kívánja-e a Jobbikot, illetve annak elnökét? Az Önök válasza erre egyértelműen igen. (…) 

A Jobbik nemzeti radikális eszmerendszerrel lopta be magát a választók egy részének szívébe. Az ő esetükben a nemzeti radikalizmus szerves részét képezte a cigány- és zsidóellenes rasszizmus. Ezen az sem változtat, hogy az utóbbi időben békésebb szólamokat hangoztatnak, így például az európai zászló elégetésétől eljutottak az uniós bérek követeléséig. Mindazonáltal a pártelnök nem is olyan régen jelentette ki: ha kiderülne, hogy zsidó, akkor lemondana.”

Az atv.hu az SZMK több tagját is megkereste. Voltak, akiket nem sikerült elérni, és voltak olyanok is, akik nevüket nem vállalva nyilatkoztak. Egyikük azt mondta: „Magam is beszélő viszonyban vagyok Vona Gáborral már 2002-től, egyetemista korától. A klub lényege, hogy színes legyen, mindenkit meghallgassunk. A mai magyar paletta egyik legfigyelemreméltóbb figurája Vona Gábor, aki radikális jobbról húzódik befele. Ismerjük az elmúlt éveit, de ebben a klubban helye van a Jobbik elnökének, mert van mit kérdezni most tőle”. Az utóbbi években igencsak nagy vita övezte a Jobbik néppártosodási folyamatát. Néhányan úgy vélték, hogy a szélsőséges nézeteket valló párt a politikai spektrum közepe felé tartanak, míg mások színjátéknak kiáltották ki politikájukat, az olyan képekkel együtt, ahol Vona Gábor kiskutyákkal pózol.„A döntésnél több ellenszavazat volt, de végül mellette döntöttek. A klub lényege, hogy nem a nyilvánosság előtt zajlik, ami van, ezért nem is nyilatkoznak nagyon kifelé. Vona Gábor és pártja tényező Magyarországon” – ezt már egy másik tag mondta, aki hozzátette: noha Gerő András tartott korábban náluk előadást, nem tag, most meg ez kiütötte nála a biztosítékot.

Sokaknak ismeretlenül csenghet a klub neve, nem véletlenül. 2006-ban alakultak, és bár rendszeresen szerveznek zártkörű vitaesteket, ezek nem sajtónyilvánosak. Az ott elhangzottakról sem jelennek meg tudósítások. Tulajdonképpen ez egy belső szabály, mondta egyikük. Majd kiemelte: ezért nem nyilatkozunk senkinek sem, nem azért, mert ne lenne véleményünk.

Megkerestük a Jobbikot is, hogyan látja a párt Gerő András „kirohanását”. Jakab Péter, a párt szóvivője rövidre zárta. „Minden meghívást örömmel fogadjuk, ez jelzi, hogy ideológiától függetlenül nyitnak a Jobbik felé. Gerő András még nem nyit, de nem is liberális értelmiségként nyilvánult meg szerintem, hanem sokkal inkább fideszes zsoldosként. Nem elsősorban azért, mert ő a Habsburg Történeti Intézet vezetőjeként a kormánytól kapja a fizetését, hanem azért, mert ebben a levélben azt a kommunikációt folytatja, amit Orbán Viktortól megszokhattunk. Olyan érzése van az embernek, mintha fideszes pártutasítást hajtott volna végre Gerő András, ennek a termékét pedig a Habony-média fűzte a zászlajára.”

Gerő: Bizonyítson a Jobbik

Gerő Andrást is kerestük, hogy kommentálja Jakab Péter szavait, de nem értük el. A történész azonban az ATV Egyenes Beszéd című műsorában úgy fogalmazott szerda este: a rasszizmus politikai és közéleti jelenlétét nem honorálhatja egy olyan szervezet, mint a Szeretlek Magyarország Klub.

Hozzátette: a Jobbiktól sem szabad megtagadni a változás jogát, de ahhoz, hogy ez hiteles legyen, nem csak szavaknak, hanem tetteknek is kell lennie. A történész szerint ilyen módon az is hiteles, hogy Orbán Viktor korábban liberális nézeteket vallott, ma pedig az illiberális demokrácia híve. Gerő hozzátette: ezt a folyamatot számtalan tett hitelesítette. Szerinte a Jobbiknak olyan társadalmi akciókat kellene szerveznie, amellyel hitelesítik, hogy nem utálják a zsidókat és a cigányokat.

Gerő András

 


 

 

 

 

 

Szavazzon itt a Nap Kérdésére

További belföldi híreink