Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-09-18 15:09:00

Megtudtuk: Erről beszélt Orbán Viktor Velencén

A Fidesz belső mérései szerint a kormánypártnak az is jó, ha lesz MSZP-DK összefogás, mert ez az LMP-t és a Momentumot segítené be a parlamentbe. A Jobbikot nem tartják ellenfélnek. A tábor összetartásához ugyanakkor szükség van ellenségképre – aki továbbra is Soros György marad.

Megtudtuk: Erről beszélt Orbán Viktor Velencén

A résztvevők elmondása szerint Orbán Viktor szerint „rendben van” a választási győzelem. Arról ugyanakkor nem beszélt, hogy meglesz-e a kétharmad, vagy „csak győznek, sőt arra szólította fel a képviselőket hogy konkrét százalékokról se nyilatkozzanak. Orbán magasabb dimenziókban elemezte a magyar belpolitikai helyzetet és kormánya eredményeit; mégpedig egy 2010-től mostanáig tartó éves időszakról beszélt.

„Termelési kisregény is volt” - árulta el az egyik résztvevő hozzátéve, hogy Orbán az egyik legnagyobb sikernek azt tartja, hogy bal-jobb értékskálán az elmúlt 6 év alatt teljes elmozdulás zajlott, még pedig a jobboldali értékvilág irányába. Munkatársunkat a miniszterelnök beszédéről tájékoztató honatya azt hozta fel, hogy pl. az elmúlt 6 évben 40 százalékkal nőtt a házasságkötések száma a 7 évvel ezelőttihez képest.

Az ellenzékről a képviselő elmondása szerint Orbán azt mondta: „nem lát kihívót, sem Vona Gábor Jobbik-elnök, sem Botka László, MSZP-s miniszterelnök-jelölt személyében. „Nagyon furcsa ilyet mondani, de olyannyira nincs ellenzék, hogy azért nem is vitatkozunk velük, mert ha egyáltalán észrevennénk őket, és vitába bonyolódnának, azzal megemelnék a Jobbikot, az MSZP-t és az LMP-t, és azzal adnának súlyt nekik” – nyilatkozta munkatársunknak egy forrásunk. A kormányzat megrendelésére született belső mérések azt mutatják, hogy


az is kedvező a Fidesz és a kormány számára, ha nem lesz 2018 tavaszára MSZP-DK összefogás, de - tette hozzá forrásunk – „az is jó lesz a Fidesznek, ha megszületik az MSZP-DK közös lista, mert a méréseik azt mutatják: ez esetben a baloldali választók jelentős részben választanák az LMP-t és a Momentumot, és ezzel besegítetnék azt a két erőt a parlamentbe, amely még nem volt kormányon.


A Jobbik-bevándorlás-alkotmánymódosítás témakörben Orbán Viktor állítólag egy repülős metaforát használt, amikor arról beszélt: lehet, megbukott az Alaptörvény-módosítás a Jobbik ellenállásán, akik a repülőt egy kicsit eltérítették, de azzal, hogy a csatát elveszítette a Fidesz, a háborút megnyerheti, hiszen Vona Gábor bázisának egy része ezután fordult el a Jobbiktól, mert politikai identitásában sérült Vona Gábor pártja.

Összességében a kormányfő a képviselőket arra buzdította, hogy bár nekik áll a zászló, a biztos győzelem tudata nem elég, bármikor bármi történhet. Sikernek azt értékeli, hogy a kvótaellenes narratívával még mindig a kormány határozza meg a közbeszédet, és nem sikerült az ellenzéknek fordítani.

„Mont nincs bevándorló, de a kerítés létjogosultságát a vidéki Magyarország nem kérdőjelezi meg. A harc folytatódik, a tábort össze kell tartani, kell hogy valami ellen küzdeni lehessen, ezért van szükség Sorosra, a Soros-tervre, a kvótára” – interpretálta munkatársunknak a honatya.

Forrásaink elmondása szerint Orbán Viktor sem Junkcerről, sem Merkellől nem beszélt, nem támadta vissza a német kancellárt. „Mi szeretjük Merkelt, csendes imát most nem mondunk érte.  Bízunk benne, ha vége lesz a németországi kampánynak, enyhülés jön a magyar-német viszonyban, Brüsszellel viszont tovább harcolunk” – tájékoztatták munkatársunkat.

Ajánlom

További belföldi híreink