Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-09-15 15:20:00

Molnár Csaba:Az MSZP-s Tóth József felhívta

Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője azt mondta egy mai háttérbeszélgetésen, hogy Tóth József, a XIII. kerület szocialista polgármestere felhívta, hogy egyeztessenek a budapesti jelöltállításról. Ő azonban pártja elvi álláspontját ismertetve közölte vele, mind a 106 egyéni körzetben szeretnének közös jelölteket állítani, regionális külön alkukba nem mennek bele, mert az választási vereséghez vezetne – állította.

Molnár Csaba:Az MSZP-s Tóth József felhívta
Fotó: Facebook/Gyurcsány Ferenc

A sajtóbeszélgetésen Gyurcsány Ferenc annak kapcsán, hogy Botka László szerint a budapesti XV. kerületben indulhatna egyéniben és támogatná az MSZP is, a DK elnöke közölte: "végtelen megtiszteltetés" a számára, de nem tárgyalási alap, hogy csak egyéni körzetben induljon.

Nem zárja ki, hogy akár egyéniben is indul adott esetben, de listán mindenképpen szerepelnie kell.

„Az elmúlt 27 év gyakorlata alapján a pártok elnökei az országos listákon indulnak. Nem emlékszem olyanra, hogy a rendszerváltás óta egy párt vezetője, aki képviselő is akart lenni, ne lett volna rajta, ne vezette volna pártja listáját” – mondta Gyurcsány Ferenc, hozzátéve, Kis Jánosra ez nem igaz, de ő nem akart parlamenti képviselő lenni.  

A Demokratikus Koalíció által indított pártszavazás végeredménye szerint a DK tagjai támogatták, hogy ne kössenek megállapodást más pártokkal közös választási listáról, ha azon nem szerepelhet Gyurcsány Ferenc. De azzal is egyetértettek, hogy a baloldali ellenzéki pártok mind a 106 egyéni körzetben egy közös jelöltet állítsanak. A hatnapos, internetes szavazáson a párttagok közel hetven százaléka, körülbelül hétezer ember vett részt. A Gyurcsány Ferenc nélküli közös pártlista elutasítását 94 százalékuk támogatta, míg arra, hogy mind a 106 választókörzetben meg kell kezdeni a tárgyalásokat, 97 százalék mondott igent.

Gyurcsány Ferenc azt mondta, véleményük szerint az MSZP-bázisának többsége is szövetségpárti. Arra egyelőre nem tudják a választ, hogy ezek a szocialisták a szövetséget a DK-val ki tudják-e "kényszeríteni" saját pártjuk vezetésében.

A DK októberben elindítja a kampányát, 6000 aktivista lesz kint 390 településen, "minden energiát beletesznek", a pártelnök 26 városban tart kampányeseményt. Az október 23-át egyelőre nyitva hagyták, remélik, hogy a demokratikus ellenzéknek lesz közös ünnepi rendezvénye. Gyurcsány Ferenc talányosan elmosolyodott arra a felvetésre, hogy lesz-e a DK-nak is Ron Werberhez vagy Arthur Finkelsteinhez hasonló kaliberű nemzetközi kampánytanácsadója.

A háttérbeszélgetésen elhangzott: meggyőződésük, hogy nem vágyálom a DK részéről a 12-15 százalékos eredmény a jövő tavaszi választásokon, hiszen most 8 százalékon állnak, de a közvélemény-kutatásokban az időközi és az országos választások előtt, de az EP-választás előtt is "alámérték" a DK-t.

atv.hu

 

 

 

 

Szavazzon itt a Nap Kérdésére

Ajánlom

További belföldi híreink