Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-09-16 06:15:00

Kósa nem bukik, de sikeres volt frakcióvezetőként?

Bár sokan szerették volna bukásnak láttatni Kósa Lajos távozását a Fidesz-frakció éléről, úgy tűnik, új feladatköre révén nagyobb befolyása lehet a jövő évi választásra, mintha marad a parlamentben. A Hetek cikke.

Kósa nem bukik, de sikeres volt frakcióvezetőként?

Az atv.hu már július elején megírta, hogy Kósa Lajos távozik a Fidesz-frakció éléről, és a Modern Városok program felelőseként folytathatja. Bár a hírt nem erősítették meg, nem is cáfolták: tehát úgy tűnt, jók az értesülések. Néhány héttel később viszont olyan háttérinformációk jutottak el többek között a Hetekhez is, melyek szerint Orbán Viktor nem tartaná taktikus lépésnek a váltást, mert az 7-8 hónappal a választás előtt Kósa kritikájaként lenne értelmezhető, ami a Fideszre is rossz fényt vethet.

Az ügy már elaludni látszott, amikor szeptember 7-én váratlanul bejelentették: Kósa valóban távozik a frakció éléről, mert a miniszterelnök a Modern Városok programért felelős tárca nélküli miniszterré nevezi ki. Érdekes módon ezt maga Kósa jelentette be egy újságírói kérdésre reagálva. A politikus joggal mondhatja, hogy a parlamenti képviselőcsoport éléről a kormányba távozni semmiképpen nem nevezhető kudarcnak:


„Ha valaki kormánytaggá válik úgy, hogy előtte nem volt a kormány tagja, azt nehéz lefokozásnak tekinteni bármilyen aspektusból” – fejtegette a politikus a Fidesz frakcióvezetői minőségében tartott utolsó sajtótájékoztatóján.

Kósa tehát politikai értelemben nem bukik, ez azonban nem jelenti azt, hogy frakcióvezetőként sikeres volt. A Hetek értesülései szerint tevékenysége nem adott okot a teljes elégedettségre: a képviselők főfeladata a parlamentben a gombnyomás, vagyis, hogy megbízhatóan megszavazzák a kormány és a párt törvényjavaslatait.

Cserébe viszont elvárják, hogy a frakcióvezető által az ő helyi érdekű ügyeik is megfelelő támogatásban részesüljenek, hiszen újraválasztásuk egyik alapja, ha a választókörzetükben valós fejlődést tudnak felmutatni. Ehhez azonban az is fontos, hogy az adott ügyek eljussanak a megfelelő helyre, államtitkárságra, minisztériumba stb. Ezeket a folyamatokat a frakcióvezető is hatékonyan támogathatja, ám Kósa Lajos esetében úgy értesültünk, nem így történt. A frakcióvezető állítólag sokszor nem volt elérhető, úgy tűnt, mintha a frakcióvezetés ezen része kevésbé érdekelte volna.


Kósa távozásának tehát ez is oka lehet, miközben viszont nem hagy maga mögött pótolhatatlan űrt, mert a választásig már nem lesznek olyan ügyek, melyek keresztülviteléhez valamiféle nyakatekert mutatványra lenne szükség a frakció részéről.

Utódja Gulyás Gergely lesz, akiről úgy hírlik, kifejezetten szerette eddigi feladatkörét, a törvényelőkészítő bizottság vezetését. Az ő helyére Hende Csaba érkezik, aki honvédelmi miniszterként 2015 szeptemberében bukott meg, mert felelős volt abban, hogy a déli határra tervezett kerítés nem megfelelő ütemben épült.

A teljes cikk a Hetek című hetilap legfrissebb számában olvasható.

atv.hu / Hetek

Ajánlom

További belföldi híreink