Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-09-15 06:16:00

Botka a XV. kerületet szánja Gyurcsánynak, és "új szövetséget" jelent be holnap

A XV. kerületi egyéni körzetet ajánlja Botka László Gyurcsány Ferencnek – ez derült ki az MSZP hajdúszoboszlói frakcióülésén, ahol a résztvevők elmondása szerint a zárt ajtók mögött konstruktív megbeszélés folyt. Az MSZP miniszterelnök-jelöltje új szövetséget jelent be szombaton "az első fecskékkel" köztük a kishantosi Ács Sándornéval, az Élőlánc vezetőjével – tudta meg az atv.hu.

Rákospalotán, a főváros XV. kerületében való indulást ajánlja Botka László Gyurcsány Ferencnek – ez derült ki az MSZP hajdúszoboszlói frakcióülésén, ahol a résztvevők elmondása szerint a zárt ajtók mögött nyugodt, "udvarias" megbeszélés folyt a programról és a szövetségi politikáról is. Annak ellenére is feszültségmentes volt a légkör, hogy az MSZP-ben még mindig sokan gondolják úgy, hogy a DK-val is meg kell egyezni. A kérdés kapcsán – Gyurcsány Ferenc kirekesztése az MSZP-szövetségből – a frakciótagok interpretációja szerint

Botka László azzal a magyarázattal szolgált, hogy ez egy stratégia, és még nem telt el elég idő, hogy az MSZP-ben hozzászokjanak a Gyurcsány-nélküliség gondolatához. 

Ami a népszerűségi mutatókat illeti, a miniszterelnök-jelölt úgy reagált, hogy azért nem lehet az MSZP eséséről beszélni, mert a számok a közvélemény-kutatások metódusa szerint a hibahatáron belül mozognak. "Botka László konstruktív volt, a megoldásokat keresi" - jellemezte a miniszterelnök-jelöltet az egyik szocialista frakciótag.

Első fecskék

Szocialista politikusok Hajdúszoboszlóról távozóban munkatársunknak megerősítették: holnap, az MSZP politikai szezonnyitóján Botka László felsorakoztatja az "új szövetséget", az MSZP-vel a centrumban; megnyerte például Fodor Gábor Magyar Liberális Pártját, illetve a volt SZDSZ-es Szent-Iványi Istvánt is, aki a külpolitikáért felel majd, a politikus 2010 januárjától 2015 januárjáig (az Orbán-kormány előző ciklusa alatt is) ljubjanai nagykövet volt. Karácsony Gergely, zuglói polgármester, a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje a kultúra felelőse lesz – tudatta Hajdúszoboszlón Botka László, a szocialistákkal szövetkező Büttl Ferenc közgazdász szintén Párbeszéd-tag, az igazságosabb gazdaságpolitika szakértője. Komáromi Zoltán, az Együtt választmányi elnöke, egészségpolitikus is ott volt a frakcióülésen, előadást is tartott, Andor László, egykori uniós biztos pedig az EU szociális pilléréről beszélt.

Már mint szövetséges, lesz ott az MSZP választmányi ülésén holnap Ács Sándorné, a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ Nonprofit Kft. egyik alapítója is. Az ő neve fémjelzi az Élőlánc Magyarországért ökopártot, területe a fenntarthatóság lesz (agrárium, környezetvédelem) – ezt mondta Botka László a frakcióülésen, "első fecskéknek" nevezve a köré csoportosuló szövetségeseket. Az LMP-s vezetők bizonyosan nem lesznek ott a holnapi MSZP-választmányi ülésen, kérdéses, hogy Juhász Péter Együtt-elnök kapott-e meghívást – vagy Szigetvári Viktor – és elmenne-e.

Szembesítő kampány, részországgyűlések

Az MSZP hivatalos közleménye szerint a parlamenti képviselőcsoport hajdúszoboszlói ülésén megállapodás született arról, hogy a párt szembesítő kampányban tájékoztatja a magyar társadalmat a 2010 óta tartó országromboló fideszes politika következményeiről. A közlemény szerint a szerdán kezdődött kihelyezett frakcióülésen – ahol megvitatták az őszi parlamenti ülésszak legfontosabb feladatait – részt vett Botka László, a párt miniszterelnök-jelöltje, a párt országos elnöksége és megyei elnökei.

A szembesítés mellett a szocialisták konkrét megoldásokat kínálnak az embereknek. Arról is döntöttek, hogy a Botka-kormány 2018 utáni teendőit, Magyarország legégetőbb problémáit hét helyszínen tartott részországgyűléseken fogják megvitatni az emberekkel a párt politikusai és szakértői. Az ülésen Botka László tájékoztatást adott a 2018-as parlamenti választás szövetségi stratégiájáról.

 

 

Szavazzon Ön is a Nap kérdésére: 

Ajánlom

További belföldi híreink