Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-09-14 12:57:00

Így hat az okostelefon az emberi kapcsolatainkra

Az okostelefonok már évek óta az életünk részét képezik, sokan egyfajta lelki társként kezelik azokat. Az utóbbi évek kutatásai szerint már az emberi kapcsolatok is megromlottak emiatt, miközben paradox módon pont a magány, a szorongás és a depresszió azok a kulcsszavak, amik miatt az emberek egyre többet lógnak a képernyők előtt.

Balogh Ágnes pszichológus az ATV Start című műsorában csütörtök reggel arról beszélt, hogy az állandó képernyő előtti lógás kihatással van a kommunikációnkra is, ez a személyes interaktivitás lerövidülésének ez az egyik oka. Megemlítette az úgynevezett SMS-nyelv létezését is: „itt 160 karakterben kell teljes híradást adnunk arról, hogyan is vagyunk.” Továbbá azt is meghatározza az okostelefonok használata, hogy mennyire is vagyunk képesek az apróbb rezgéseket olvasni a társas interakcióink során.

Noha az emojikkal is ki lehet fejezni érzéseket, de Balogh Ágnes szerint az felszínes a face-to-face interakciókhoz képest. „Nonverbális jelzéseink azért is fontosak, mert hitelesebbek, kevésbé tudjuk kontrollálni, mint a verbálisat.

Ha küldök egy szmájlit, akkor az kifejez valamit, de a mögöttes pozitív érzéseket nem tudja átadni.  Kevésbé jelennek meg benne az árnyalatok, mint a személyes interakcióban.”

A trend a fiatalok körében igen kiemelkedő. Ennek oka, hogy ők már ebbe születtek bele, így társas életük egy részét már az online világban élik, áhítva a pozitív visszajelzéseket onnan: „Egyre erősebb az, hogy a virtuális világból érkező visszajelzések hatással vannak az önértékelésünkre. Hogy egy tinédzser mit gondol ma magáról, az nagyban függ attól, hogy hány lájkot kap egy képre. Ugyanakkor hozzátette: nem lehet általánosítani, hogy ki mennyire kezeli éretten a készülékét, hiszen arról nincs felmérés, hogy kinek, milyen mértékben függnek ettől a társas kapcsolatai.

atv.hu

 

 

 

Szavazzon itt a Nap Kérdésére

 

További belföldi híreink