Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-09-14 19:12:00

Balog Zoltán: Az igazi uralkodók mindig szolgálnak

Az emberi erőforrások minisztere mutatta be Jókai Anna, a júniusban elhunyt írónő utolsó könyvét, az Átvilágítás című önéletírást a Pesti Vígadóban.

Balog Zoltán: Az igazi uralkodók mindig szolgálnak

"Egy kultúra nemcsak akkor pusztul el, ha Athén és Róma finom terein megjelennek csatabárddal a barbárok, hanem elpusztul akkor is, ha ugyanezek a barbárok megjelennek egy kultúra közterein és igény nélkül nagy keresletet, kínálatot és árucserét bonyolítanak le. Te válogass. Ne finnyásan és orrfintorgatva válogass, hanem szigorúan és könyörtelenül. Nem lehetsz elég igényes erkölcsiekben, szellemiekben. Nem mondhatod elég következetesen: ez nemes, ez talmi, ez érték, ez vacak. Ez a dolgod, ha ember vagy, s meg akarod tartani ezt a rangot" – Márai Sándort idézett Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere ma délután, amikor a Vigadóban bemutatták Jókai Anna Átvilágítás című kötetét.

A Nemzet Művésze címmel kitüntetett, kétszeres Kossuth-díjas és József Attila-díjas magyar író- és költőnő idén június 5-én hunyt el. Balog Zoltán arról beszélt, hogy Jókai Anna spirituális realizmusa válasz a nihilizmussal szemben.  A spirituális realizmusa: irgalmasan ítélni. Tilos a töviskoszorút látszatdiadémra cserélni. Tilos hazudni, nem kell mindent kimondani – idézte az Átvilágítást.

Balog Zoltán azt is felidézte, hogy Jókai Anna kész volt az Úristennel is pörölni, és amikor ő azt mondta neki, hogy "ez kurzusreformátus dolog", Jókai Anna azt válaszolta, nem azért teszi, mert reformátusnak akarna látszani. Akivel soha nem pörölt, az Krisztus volt, "mert ő a mi oldalunkon áll" – tette hozzá a miniszter és úgy méltatta: szószólója és élő lelkiismerete is volt a magyarságnak. Az utolsó nagy ajándéka ez a kötet, az Átvilágitás.
 


A miniszter elképzelhetőnek nevezte, hogy Jókai Annát később a szekértáborok megpróbálják hallgatással száműzni a kánonból. De Jókai Annának az emberi minősége és az irodalmi minősége is időtlen. Királynő volt, de szolgált, az igazi uralkodók mindig szolgálnak – mondta Balog Zoltán.

Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke a könyvbemutatón felidézte: Pilinszky János azt mondta neki, "tudja Gyurka, aki valamilyen tehetséget kapott a Teremtőtől, annak le kell petézni".  A művészembernek olyan üresen kell elmennie az élete végén, ahogy megszületett, mert az Isten megtisztelte, hogy teljesítményben több tudott lenni, mint egy átlagember. Fekete György szerint "Jókai Anna teljesítménye egész, ő olyan üresen ment el, ahogy megszületett".

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink