Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-09-14 05:10:00

Visszatért a Független Kisgazdapárt

Újra aktív politizálásba kezdett a Független Kisgazdapárt. A rendszerváltás első évtizedének meghatározó konzervatív pártja viharos múlttal vág a választási kampányba. Történetét országos botrányok, kizárások, börtönnel végződő korrupciós ügyek tarkították. Hosszú pereskedés után a pártot most Balogh Károly képviseli. Jelmondatuk azonban változatlanul az „Isten, haza, család” maradt.

Ember nagyságú tábla mutatja egy belvárosi bérházban: létezik és működik a Független Kisgazdapárt, több évtizedes, botrányokkal kísért politizálás után. „Bort, búzát, békességet!” – az új elnök szinte csak a köszöntést viszi tovább közvetlen elődeitől. Balogh Károly azt mondta:


egy 25 évvel ezelőtti bírósági melléfogás indította el pártja kálváriáját.

„1992-ben történt egy olyan bírósági tévedés, aminek következtében az alapító kisgazdák kiszorultak az anyapártjukból. Gyakorlatilag megszűnt az anyapártunk létezni, és nem volt más választásuk, minthogy létrehozzanak különböző kisgazda szervezeteket” – fogalmazott az ATV Híradójának.

Ezt követően gyakorlatilag az idén januárban elhunyt Torgyán József nevével azonosították az emberek a Kisgazdapártot. Vele kétszer is bekerültek a kormánykoalícióba, minisztereik munkáját azonban országos botrányok kísérték: rejtélyes utazások, börtönnel végződő korrupciós ügyek. A párt korábbi székháza pedig tettlegességig fajuló viták színhelye is volt, végül – bírálói szerint – gyanús körülmények között cserélt gazdát:


falai között lemondtak, lemondattak, felfüggesztettek és kizártak politikusokat a pártból.

Balogh Károly szerint pártja legitimen kezdi a munkát. Biztonságos állam, egészséges Magyarország című programjukkal országjárásba kezdenek. „Pregnáns üzeneteinket most fogjuk összeállítani közösen a választóinkkal, hiszen idáig ki voltunk zárva a politikából, és nem volt lehetőségünk arra, hogy üzeneteket eljuttassunk” – magyarázta az elnök.

A Kisgazdapárt mellé állt Herényi Károly, akit az MDF-ben ismert meg az ország. „Ők tiszta, becsületes, jó szándékú emberek, nem a hatalom megszerzése az elsődleges vágyuk, hanem az, hogy ennek az országnak a helyzete javuljon, és végre úgy éljen minden magyar ember, hogy a XXI. század első harmadában Európa közepén ez elvárható” – nyilatkozta az ATV-nek.

Debreczeni József közíró is az MDF-ben kezdte pályafutását. Ő ugyanakkor – szemben Herényivel – tragikomikus emlékként tartja nyilván a kisgazdák politizálást, és esélytelennek látja jövőjüket. Az ATV Híradója megkereste Torgyán József több politikustársát is, de egyikük sem nyilatkozott a műsornak. 

Ángyánt és Sallait is várják soraikban

"Nincs olyan párt, amely vállalná a vidék képviseletét, miközben ez nyolcmillió szavazót tesz ki" - erről beszélt Herényi Károly és Márkus János, a párt főtitkára az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. Olyan személyeknek küldenek meghívót, mint Ángyán József, vagy éppen Sallai Róbert Benedek.

Noha Herényi nem lép be a pártba, saját elmondása szerint a kommunikációt fogja segíteni. Mindezt azért, mert nem párttagokra, sokkal inkább támogatókra és szavazóbázisra van szükségük. Hozzátette: a torgyáni vonalat nem szeretnék képviselni, sokkal komolyabban szeretnék venni a politizálást.

Szerint az ellenzék azért nem növekedik, mert csak a budapesti bázisra próbálnak építeni, míg Márkus hozzátette, hogy

a Kisgazdapártnak azt a népszerűségét szeretnék visszaszerezni, amivel az 1930-as években is rendelkeztek. 

 

atv.hu

 

 

 

 

Szavazzon itt a Nap Kérdésére

Ajánlom

További belföldi híreink