Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-09-13 07:08:00

Orbán kezében a CEU sorsa: Lesz döntés Velencén?

Kvótaügyben biztosan állást foglalnak a kormánypártok, az azonban kérdéses, lesz-e döntés a CEU-ról Velencén a Fidesz-KDNP kihelyezett frakcióülésén. Az egyetem sorsa Orbán Viktor kezében van. A miniszterelnök ma esti politikai helyzetértékelő beszédével indítja el a 2018-as fideszes választási kampányt.

Orbán kezében a CEU sorsa: Lesz döntés Velencén?

Hermetikusan zárt tanácskozáson, a velencei Resort & Spa Hotel konferenciatermében indítja el ma este Orbán Viktor politikai helyzetértékelő beszédében a '18-as választási kampányt. Legalábbis a fideszes és kereszténydemokrata képviselők számára. A nyilvánosságot holnap reggel 8 órakor tájékoztatja Kósa Lajos, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője Halász János szóvivővel közösen az előző este született személyi döntésekről, elvi állásfoglalásokról (azért ilyen korán, hogy megelőzzék a hírekkel a kiszivárogtatásokat ).

Kósa Lajos a velencei frakcióülés napirendjéről a tegnapi frakcióinfón beszélt. Minden bizonyára utolsó alkalommal mint a Fidesz frakció vezetője, mivel Orbán Viktor a Modern városok programért felelős tárca nélküli miniszteri posztjára kérte fel. A miniszterelnök Gulyás Gergelyt jelöli Fidesz-frakcióvezetőnek, akit viszont a parlamenti szuperbizottság, a TAB élén - és a parlamenti alelnöki székben - várhatóan Hende Csaba, a bizottság mostani alelnöke, volt honvédelmi miniszter, illetve egykori igazságügyi államtitkár követ. A Kósa Lajos által eddig betöltött honvédelmi és rendészeti bizottsági elnöke Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke lehet. A KDNP az elhunyt Rubovszky György által vezetett igazságügyi bizottság elnökére tehet jelölést.

Ma délután 2 órakor kezdődik a tanácskozás Velencén, munkacsoport- és kabinetüléseket tartanak, de a KDNP-frakció is tanácskozik.

100 ezer a nyugdíjas szövetkezeteknek

A vacsora utáni, esti plenáris ülésen szó lesz a kötelező betelepítési kvóták és a migránsválság kérdéséről, de a lex Heinekenről is. A plakáttörvényt nem módosítják, viszont a nyugdíjas szövetkezetek egy törvénymódosítás értelmében illetékmentességet kaphatnak a cégbírósági eljárás során, így, amelyek már befizették, visszakapják a 100 ezer forintos illetéket.

Kérdés, hogy a lex CEU módosítása napirendre kerül-e, az egyetem azt szeretné, hogy tolják ki legalább fél évvel az amerikai kampusz létrehozására megszabott december 31-ei határidőt.

Kósa Lajos a tegnapi frakcióinfón úgy fogalmazott: „egyelőre" nem terveznek módosítást. A döntés Orbán Viktor kezében van - mondták az atv.hu-nak még pénteken.

A Figyelő.hu tegnap esti információja szerint Balog Zoltán humánerőforrás miniszter az előadója „a Magyarország Kormánya és Maryland Állam között a felsőoktatás területén történő együttműködésről szóló Megállapodás kihirdetéséről” szóló törvényjavaslatnak - amit már a parlament elé terjesztettek. A javaslat úgy fogalmaz: „az ellenzék által CEU-törvénynek elnevezett dokumentum föderatív állam - ilyen az Egyesült Államok is - esetében úgy rendelkezik, hogy amennyiben a nemzetközi szerződés kötelező hatályának elismerésére nem a központi kormányzat jogosult, annak központi kormányzatával létrejött előzetes megállapodás szükséges. Figyelemmel arra, hogy ez a jogszabályi feltétel - az Amerikai Egyesült Államok tekintetében teljesült -, került sor Maryland Állammal a megállapodás aláírására”. Azaz: megvan az előzetes megállapodás az amerikai szövetségi kormánnyal.

Szijjártó a kvótáról, Rogán a kampányról tart előadást

Holnap az összes miniszter előadást tart Velencén. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a kvótaper, illetve a kötelező kvóták miatti kötelezettségszegési eljárás ügyében, Pintér Sándor belügyminiszter belbiztonsági kérdésekben ad tájékoztatást - különös tekintettel a fekete-tengeri migrációs útvonal megélénkülésére -, Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter pedig a frakció és a kormány előtt álló feladatokról számol be, valamint a kampányról.

A miniszterek a 2010 óta elért legfontosabb eredményekről beszélnek - a fideszes '18-as kampányban az eredményismertetés lesz a fő „vonal" a negatív kampány mellett.

A népesedéspolitikai-családvédelmi témakör kiemelt üzenete lesz a kormány kampányának, pénteken Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára vezetésével e témákra koncentrálnak Velencén.

 

 

 

 

 

Szavazzon itt a Nap Kérdésére

További belföldi híreink