Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-09-12 13:36:00

Többmilliós orosz támogatást kapott a Debreceni Egyetem

Bútorokat, könyveket és egy Orosz Központot is kapott a Debreceni Egyetem Putyin alapítványától – derül ki a Debreceni Egyetem válaszából, amelyet a 24.hu közérdekű adatigénylésére adott.

Amint arról az atv.hu is számos alkalommal beszámolt, augusztus végén a Debreceni Egyetem vezetése Vlagyimir Putyinnak díszpolgári címet szavazott meg, amelyet feltehetően jövőre vesz át az orosz elnök. A kitüntetés miatt sokan felháborodtak, a Debreceni Egyetem Facebook-oldalán az intézményt elkezdték alacsonyra értékelni. Egy idő után az értékelési lehetőségnek végett vetettek. Az egyetem több tanszéke elhatárolódott az egyetemi szenátus döntésétől, Vajda Mihály pedig lemondott professzor emeritusi címéről.

Az ügy kapcsán a 24.hu megkereste a Debreceni Egyetemet, mert szerette volna megtudni, hogy a 2010 óta eltelt időszakban kaptak-e bármilyen (pénzügyi vagy más típusú) támogatást az orosz államtól, orosz állami egyetemtől vagy az orosz állam tulajdonában álló cégtől, ha igen, melyiktől, mennyit, mit.

„Egy elképzelt világ”

Az korábban is tudott volt, hogy a Debreceni Egyetem együttműködik azzal a Russzkij Mir (jelentése: orosz világ) Alapítvánnyal, amelynek létrehozásáról maga Putyin írt alá rendeletet még 2007-ben.  A 24.hu most megkapta az egyetem és az alapítvány között létrejött vonatkozó megállapodásokat. A 2016-ban megkötött egyik szerződés például arról szól, hogy a Russzkij Mir térítésmentesen ad át bútorokat és műszaki berendezéseket az egyetemnek.


A beszerezendő bútorok és műszaki berendezések összege 51 323 euró, vagyis körülbelül 15 699 792 forint.

A Russzkij Mir alapítvány nem csak bútorokat, könyveket is ingyen adományozott az egyetemnek. Az Orosz Központ könyvállományának egyik könyvgyűjteményét töltötték fel, melynek értéke 440 296 rubel, ami mai árfolyamon 1 959 438 forint. A Russzkij Mir még egy együttműködési megállapodást kötött a Debreceni Egyetemmel, mely „az egyetemes kultúra fontos részét képező orosz nyelv, irodalom és művészet terjesztését célozza meg, valamint orosz nyelvtanulási programok támogatását”. Az együttműködés lényege, hogy a Debreceni Egyetemen létrehoznak egy Orosz Központot és biztosítják annak működését.

Cserébe az egyetem kialakítja a Dóczy József utca 5. szám alatti épületének első szintjét az Orosz Központ részére. A 24.hu szerint más kötelezettségei is vannak az egyetemnek. Be kell illeszteniük az egyetemi katalógusokba azokat az információs anyagokat, melyeket az alapítvány az egyetemnek adott, annak kötelező feltüntetésévél, hogy ezeket az információs anyagokat az intézmény számára a Russzkij Mir Alapítvány biztosította. Az egyetemnek arról is be kell számolnia, hogy milyen gyakran használják az eszközöket.

atv.hu

További belföldi híreink