Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-09-12 16:21:00

Kósa Merkelről: Ne csak bennünket "maceráljon"!

Mi az összes jogi lehetőséget kihasználjuk, "de a végén a döntéseket végrehajtjuk. Így kvótaügyben az EU bíróságának a döntését is. Akkor is, ha a kormány számára a kötelező kvóta elfogadhatatlan" – deklarálta Kósa Lajos az atv.hu kérdésére a frakcióinfón. Viszont felszólította Angela Merkel német kancellárt: Ne csak bennünket "maceráljon".

Kósa Merkelről: Ne csak bennünket "maceráljon"!

Minden jogi lehetőséget kihasználva védjük az álláspontunkat. De a végén a döntéseket végrehatjuk. Eddig is minden Európai Bírósági döntést végrehajtott a kormány, akkor is, ha előtte vitatta a dolgot – az atv.hu kérdésére deklarálta ezt a frakcióinfón Kósa Lajos arra reagálva, hogy Angela Merkel ma elfogadhatatlannak nevezte a Berliner Zeitungnak adott interjújában a magyar hozzáállást/nyilatkozatokat az uniós menekültügyi politikához.

"A menekültek szolidaritás alapján történő elosztását Európában jelenleg 28 közül három vagy négy ország utasítja el. A többiek kifejezték hajlandóságukat, hogy kooperáljanak, és az Európai Bíróság döntése még a szlovák miniszterelnök szerint is elfogadható. Egyetlen kormány van, amelyiket az Európai Bíróság ítélete nem érdekli, ez elfogadhatatlan" – mondta a német kancellár a ma megjelent interjúban.

A Fidesz frakcióvezetője lassan és határozottan közölte: az a kormány álláspontja, hogy Magyarország minden uniós jogszabályt és rendelkezést betart.

Kósa szerint az sem biztos, "hogy ez az egész betelepítési kvóta a jövő év elején lesz-e még. Hiszen a rendelet szeptember 27-én a hatályát veszti az 1294 menekült befogadásáról, tehát nekünk utána egy nem létező rendeletet kellene figyelembe venni.

"Másfélmillió ember hallotta, hogy a magyar miniszterelnök azt mondta a rádióban, hogy tudomásul vesszük az Európai Bíróság döntését. Tehát nem negligáljuk, nem gondolkodunk rajta, hanem tudomásul vesszük" – mondta Kósa Lajos, a Merkel-interjúra reagálva.

Szerinte Merkel nem is követelhetett "végrehajtást" a magyar kormánytól, hiszen nincs rendelkező része az uniós bírósági ítéletnek, akkor pedig nincs is mit végrehajtani. Ez csak "a szokásos köznyelvhasználatnak az esetleges pontatlansága miatt lehet", hogy Merkel ilyet mondott volna – vélelmezte.

Kósa Lajos emlékeztetett, hogy kvótaügyben most folyik Brüsszel és a magyar kormány között egy eljárás, mert mi vitatjuk a kötelező kvótát, ennek az eljárásnak a végén lehet Európai Bírósági döntés, "na ott lesz rendelkező rész" – jegyezte meg. De bármilyen bírósági döntés lesz is, mi akkor is azt mondjuk, hogy a kötelező kvóta rossz döntés, végrehajthatatlan és nem is hajtották végre mások sem – állította Kósa Lajos, arra szólítva fel a kancellár asszonyt, hogy éppen ezért ne csak bennünket "maceráljon", ne legyen kertős mérce.

További belföldi híreink