Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-09-11 19:51:00

Szijjártó az ATV-ben: Megvan a kisrepülő, amely elhozza a Karib-térségben rekedt magyarokat

16 magyar rekedt az Irma hurrikán által sújtott Saint Martin szigetén, akik közvetlenül vagy családtagjaikon keresztül segítséget kértek a magyar kormánytól. Az Irma hurrikán használhatatlanná tette a repteret, a hatóságok tehetetlenek, a szigeten fosztogatások kezdődtek.

Lehet az eddig ismert kilencen felül még hét-nyolc magyar állampolgár a katasztrófa sújtotta területeken. Erről Szijjártó Péter külügyminiszter beszélt, az ATV Egyenes Beszéd című műsorában Rónai Egonnak. 

A magyar külügy most nem vár más országok segítségnyújtására, hanem Dominikán béreltek egy 14 fős repülőgépet, most várják, hogy megkapják a repülési engedélyt.

A magyar légierőnek nincs olyan gépe, ami el tud addig repülni, viszont egyelőre csak katonai gépek leszállását engedélyezték.

Naponta kétszer tudnak – nagy nehézségek árán –kapcsolatot teremteni.
Saint Martin szigetén a helyzet nagyon rossz, mondta el a külügyminiszter, nehéz a kapcsolattartás, szervezetlen a mentés. De ilyen katasztrófa esetén lehet nem is lehet jobban felkészülni, tette hozzá Szijjártó Péter.

Amerika és Hollandia világossá tette, hogy először a saját állampolgárait mentik ki.

A magyar-holland konfliktusnak ehhez Szijjártó szerint semmi köze, akkor sem tudnának gyorsabban segíteni, ha az elmúlt hetek a diplomáciában békésebbek lettek volna.

Némileg rendeződött egyébként Szijjártó szerint a Hollandokkal a kapcsolat, de még fog találkozni Tallinban a két ország miniszterelnöke. Ezután talán újra számítani lehet a kölcsönös tiszteletre.
 
Ukrajna hátba szúrt
 
Az ukrán nyelvtörvényről elmondta, eddig mindenben támogatták Ukrajnát és cserébe ígéretet kaptak, hogy a magyar kisebbséget semmilyen hátrány nem fogja érni. Ezért Szijjártó Péter szerint semmilyen más mód nincs, mint szankciókat életbe léptetni, a tárgyalásokon az elmúlt egy évben már túl voltak, és most hátba szúrták a magyarokat.

Szijjártó Péter tájékoztatott arról, hogy levelet írt az Európai Unió csatlakozásért felelős biztosának, az EU tanács főtitkárának, az ENSZ kisebbségi főbiztosának, az EBESZ főtitkárának, és kisebbségi főbiztosának.

Ukrajna területi integritását ugyanakkor természetesen nem kérdőjelezi meg továbbra sem a magyar kormány.
 
Lex-CEU
 
A lex-CEU-ról is beszélt Szijjártó. Cáfolta, hogy a szövetségi amerikai kormánnyal megegyeztek volna, New York állammal tárgyalnak, hiszen hozzájuk tartozik ez a kérdés, nem a szövetségi kormányhoz. Szijjártó Péter szerint ha a CEU meg akar állapodni, akkor meg fognak.
 
Az azeri baltás gyilkos
 
Az azeri baltás gyilkos, és az akörüli gyanús utalásokról a miniszter azt mondta, 

nem tudja, csak reméli, hogy egyetlen magyar kormánytagnak sincs ehhez köze.

Szeretné, hogy mihamarabb kivizsgálják az ügyet, hogy, ahogy fogalmazott, ne legyenek hamis, gyalázatos „utalgatások”.
 
Vörös csillag

Szijjártó a lex-Heinekenről is beszélt. Azt mondta, kifejezetten jó a viszonya a Heineken vezetésével.

Külgazdasági érdekünk, hogy munkahelyeket teremtsenek, és itt befektessenek, de Magyarország történelmét ismerve jogos elvárás, hogy erőteljesen fellépjenek az önkényuralmi jelképek ellen.

Cáfolta Szijjártó a Franfurter Allgemeine Zeitung értesülését, miszerint magyar diplomaták részt vennének új kvótaszabályok kidolgozásában.

atv.hu

 

További belföldi híreink