Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-09-12 05:10:00

Hatályon kívül helyeztek egy 500 milliós sikkasztási ügyet Debrecenben

Hatályon kívül helyezte az elsőfokú bíróság döntését és új eljárásra kötelezte a törvényszéket a Debreceni Ítélőtábla, abban az ügyben, melyben 5 évre ítéltek egy bankárt, aki 500 millió forintos kárt okozott bankjának.

A Debreceni Törvényszék első fokon csalás kísérlete, valamint magánokirat hamisítás bűntette miatt ítélte öt évre az egyik bank debreceni fiójának személyi bankárát. A férfi 2011 szeptemberétől egy éven át ügyfeleinek pénzével kezdett különféle befektetésekbe úgy, hogy azok nem tudtak ezekről a tranzakciókról.


A bankár a munkáltatójának közel félmilliárd forint kárt okozott. Mivel az ügyészség szerint üzletszerűen végezte a szabálytalan tranzakciókat, súlyosabb büntetést kell kiszabni.

„A kiszabott szabadságvesztés időtartama túlzottan enyhe. A vádlott terhére szóló további nyomatékos, súlyosító körülmény az üzletszerű elkövetés és az, hogy felkészültségét, szakmai képzettségét bűncselekmény véghezvitelére használta fel” – nyilatkozta Várkonyiné Utrata Judit ügyész. A vádlott védője szerint az ítélet több sebből vérzett például azért, mert szerinte tételesen fel kel sorolni a 179 szabálytalanságot, hogy a vádlott védekezni tudjon. Az ítéletben ez nem szerepelt.

Dicső Gábor ügyvéd szerint csak az segíthet, ha a másodfokú bíróság az ítéletet hatályon kívül helyezi. A bíróság így is döntött és új eljárásra kötelezte az elsőfokú bíróságot. „A tényállás felderítetlen, nincs releváns ténymegállapítás és hiányos, ezért érdemi felülbíráltra alkalmatlan” – fogalmazott Háger Tamás bíró. Az ítélőtábla arról is rendelkezett, hogy az új eljárást egy más tanácsnak kell tárgyalnia. Ez pedig az is jelenti, hogy az ügy tárgyalását elölről kell kezdeni, de a nagyszámú tanú kihallgatását nem kell feltétlenül megismételni.

atv.hu

További belföldi híreink