Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-09-09 07:30:00

Orbán és '18-as kormány: Lázár legszívesebben képviselő lenne, Seszták miniszterségére nem fogadnának

Orbán Viktor egyik miniszterével sem beszélt még hivatalosan a jövőjéről, hogy mi lesz a Fidesz választási győzelme esetén a tiszte. A mozaik-információkból azonban már látszik az új kormány-tabló. Lázár János visszavonulna Vásárhelyre, Seszták Miklós újabb miniszterségére pedig a kormányoldalon nem fogadnának nagy tétekben - tudtuk meg.

Orbán és '18-as kormány: Lázár legszívesebben képviselő lenne, Seszták miniszterségére nem fogadnának

Változtass meg néhány dolgot, hogy semmi sem változzon - ez a régi igazság jellemezheti majd Fideszes választási győzelem esetén a negyedik, '18-as Orbán-kormány minisztereinek egységbe szervezését - legalábbis az atv.hu-hoz eljutott információk szerint. Orbán Viktor még nem hirdetett névsort, nem szokása a választások előtt fel évvel, így egyik miniszterével sem beszélt még hivatalosan arról, hogy mi lesz a sorsa a választások után.

Kósa Lajos persze kivétel - a Fidesz jelenlegi frakcióvezetője már most ősztől a modern városokért felelős tárca nélküli miniszter lesz, és posztját - akár önkormányzati miniszterként nyilván megtartja a jövő tavaszi választások után is, ha nyer a Fidesz.

Ami újdonság, és az ATV szintén beszámolt már róla,

Palkovics László oktatási államtitkár innovációs miniszter lehet egy új Orbán-adminisztráció alatt,

 e tárca hatósugara a mostani nemzeti fejlesztési tárca közlekedési és informatikai államtitkárságainak a bázisán - az elképzelések szerint - kiegészülne gazdaságszabályozással/iparfejlesztéssel, de a közfoglalkoztatással is akár.

Seszták Miklós minisztersége "erősen kétséges", a kormányoldalon a jól értesültek nem fogadnának rá nagy tétekben, hogy tárcavezető marad. A forrásaink azt valószínűsítették: Orbán Viktor számít rá a jövőben, az új ciklusban is, "de új feladatkörben", esetleg az állami vagyon-kezelés, egy ügynökség élén.

Matolcsy kérése: "Legyen már végre nemzetgazdasági tárca!"

Ami a következő kormányalakítást illeti: állítólag Matolcsy György volt gazdasági miniszter, MNB-elnök azt hajtogatja folyton Orbán Viktornak, hogy "legyen már végre egy nemzetgazdasági minisztérium". Valójában van, és Varga Mihály hatékonyan, eredményesen vezeti a miniszterelnök megítélése szerint (sorra jönnek a felminősítések) is. Matolcsy György sem tudja tagadni az NGM sikerét, de az a belső fideszes alaphang, hogy az ő szemében Varga Mihály mindig is egy "fiskális, nem unortodox pénzügyminiszter" marad - fogalmazott egyik forrásunk.

Mivel Orbán Viktor nem híve a tárcák szétdarabolásának, egyelőre nyitott, hogy lesz-e külön pénzügyminisztérium és gazdasági tárca egy új, általa vezetett kormányban.

Lesz-e külön sportminisztérium Szabó Tündével?

Mint arról beszámoltunk, Balog Zoltán helye stabil a kormányban, a miniszterelnök elégedett a humán csúcsminiszter teljesítményével. A munkatársunkhoz eljutott információkat tegnap megerősítették: Balog Zoltán döntése lehet, hogy adott esetben folytatja-e. A miniszterelnök viszont ragaszkodik hozzá, hogy az EMMI keretein belül maradjon egy következő kormányzati ciklusban is az oktatás és az egészségügy. "Bonyolult helyzetet eredményezne az önálló egészségügyi tárca létrehozása, hiszen akkor a szociális ügyek, és más területek hová tartoznának?" - vetette fel az egyik informátorunk. Az oktatási minisztérium is "furcsa lenne szerinte a kulturális, illetve a sportállamtitkárság nélkül".

Azt sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudták, hogy Orbán Viktor önálló sportminisztériumot tervez-e. Ha lesz ilyen, Szabó Tünde államtitkár az esélyes a tárca vezetésére.

"Lázár János a nélkülözhetetlen miniszter. Munkabírása 24 órás, és a Paks-projektet is jól menedzselte és meg is oldotta Brüsszelben. A miniszterelnök külön megdicsérte" - mondták forrásaink. Viszont mégis van némi bizonytalanság vele kapcsolatban a kormányoldalon. De - jegyezzük meg -, kizárólag saját nyilatkozatai miatt. A kancelláriaminiszter - aki rendkívül széles portfólióval rendelkezik - már a miniszterelnök hódmezővásárhelyi látogatása után azt mondta egy kormányinfón: nem rázná meg ha a választások után "csak" parlamenti képviselő lenne. A Magyar Nemzetnek pedig a napokban úgy nyilatkozott: "Szívem szerint, ha csak rajtam áll, a választókerületemet választom. Úgy gondolom, hogy az itteni közösségeknek szükségük van arra, hogy segítsek nekik, és én segíteni szeretnék. Többet, mint amennyit eddig tettem".


Lázár János szerint egy fenékkel két lovat megülni „nem könnyű dolog”, ráadásul a politikában ő a rotáció, a vérfrissítés és a dinamizálás híve.

 – A tervem valóban az, hogy az eddigieknél sokkal többet szeretnék itthon lenni és dolgozni, úgy látom, hogy az ország ügyei mennének nélkülem is – tette hozzá.

Orbán Viktor számára viszont "ha harc van" akkor "mindenki katona", és ha feladat van, nem szoktak a felkérésére nemet mondani.

Rogán Antal és Szijjártó Péter is miniszter marad

Rogán Antal az Atv Egyenes beszéd című műsorában szintén azt mondta, hogy "csak" képviselő is szívesen lenne. De szinte biztos, hogy kormánykommunikációért felelős miniszter marad, szélesebb portfólióval. Rogán Antal a miniszterelnök "legközvetlenebb" munkatársa, Orbán Viktor számára szintén nélkülözhetetlen.

"Szijjártó Péter minisztersége? Nem is kérdés!" - szinte minden általunk megkérdezett kormányzati forrásunknak az volt a véleménye, hogy Orbán Viktor szerint Szijjártó Péter eredményesség és fellépés szempontjából semmiben sem különbözik egy "senior" külügyminisztertől: jól kezeli a konfliktushelyzeteket és Orbán szerint nem fél ütközni, ha a nemzeti érdekéről van szó. A miniszterelnök számára pedig a lojalitás mellett ez a legfontosabb szempont - mondták forrásaink.

Az igazságügyi tárca élén Trócsányi László beváltotta a miniszterelnök reményeit, a volt alkotmánybíró és párizsi nagykövet "aktivista" típusú tárcavezetőnek bizonyult. Simicskó István honvédelmi miniszter nem hibázott, számít rá is a miniszterelnök. Pintér Sándor esetében pedig hasonló a véleménye, mint Balog Zoltánéban- rajta múlik, hogy marad-e.

pintér sándorPintér Sándor

Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettesről forrásaink azt mondták: nem kérdés a folytatás. Orbán Viktor számtalanszor elmondta, hogy a KDNP az ideológiai "horgony" a Fidesz-KDNP szövetségben, mely minden választás előtt egyre inkább felértékelődik.

A portálunkhoz eljutott információk szerint Paks 2 felügyelete várhatóan a választások után is Süli János tárca nélküli miniszternél marad.

További belföldi híreink