Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-09-08 08:14:00

Miért akarta Orbán Viktor "SOS" miniszternek Kósa Lajost?

A Modern Városok Program egy több mint 2000 milliárdos projekt a megyei jogú városok számára. A fejlesztési szerződések aláírása azonban eddig nem haladt a miniszterelnök által elvárt ütemben.

Miért akarta Orbán Viktor "SOS" miniszternek Kósa Lajost?

2017-ben 152 milliárdot irányzott elő a kormány például a programra, az lesz Kósa Lajos feladata, hogy "milliárdok el is jussanak a címzetthez", mivel 2016-ban csak a töredékét kapták meg városok a tervezett pénzeknek, alig több mint 50 milliárdot jutott el hozzájuk. És '18-ban már választások vannak – indokolta az egyik befolyásos fideszes politikus, miért látta Orbán Viktor szükségesnek, hogy a választások előtt fél évvel a lecserélje a kormánypárt parlamenti frakciójának a vezetőjét, Kósa Lajost Gulyás Gergelyre.

Munkatársunk Gulyás Gergelyt tegnap este Lisszabonban érte el telefonon. A Fidesz jogi szakpolitikusa kérdésünkre, hogy felkérte-e Orbán Viktor a Fidesz frakcióvezetésére, és vállalta-e a felkérést, annyit mondott:


Orbán Viktor a Fidesz-KDNP frakciószövetség elnöke, így a miniszterelnök jogosítványa, hogy javaslatot tegyen az új frakcióvezető személyére. "Velencén a Fidesz frakció dönt majd, ez a képviselőcsoportra tartozó kérdés. Várjuk meg a jövő heti frakcióülést" – tette hozzá Gulyás Gergely.

Kósa Lajos tehát azért kell, hogy még a választások előtt tárca nélküli miniszterként feleljen a Modern Városok programért, hogy ha a hatalmas pénzek nem is jutnak el effektíve jövő tavaszig a városok számláira, legalább a fejlesztési szerződéseket, az úgynevezett támogatói okiratokat aláírják.
   
Ilyen szerződéseket írtak már alá, 2016 karácsonya előtt például harminc beruházásról, de lassan haladtak az utalások: voltak, akik csak pár száz millióhoz jutottak, míg Székesfehérvár 7,5, Sopron 4,5, Békéscsaba pedig 4 milliárdhoz. Békéscsabának összesen 500 milliárdot ígért a miniszterelnök.
 
Kósa Lajosnak el kell érnie, hogy a "szalagátvágások" a választások előtt mindenhol legyenek. És egy-egy több milliárdos fejlesztés nemcsak a nagyvárosokat érinti, hanem a környező településeket is, a Fidesz számára egy-egy választókörzetben a képviselői mandátumot jelentheti Kósa Lajos sikeres fellépése, és a fejlesztésekre épülő helyi kampány. "Kósa miniszter úr kezében a 106 egyéni mandátum sorsa" – élt a túlzás eszközével az egyik ismert fideszes.

Ajánlom

További belföldi híreink