Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-09-08 15:11:00

Lex CEU: Megvan a megállapodás az amerikai szövetségi kormánnyal, az AB idén dönt

Megvan az előzetes elvi megállapodás az amerikai szövetségi kormánnyal, amit a lex CEU előír - állítja egy kormánytag. A lex CEU ügyében az Alkotmánybíróság ítélete várhatóan október 11-e után születik meg, valamikor még idén. Az AB ítéletekre rálátó alkotmányjogászok szerint a bírák szinte biztosan nem mondják ki az alkotmányellenességet.

Lex CEU: Megvan a megállapodás az amerikai szövetségi kormánnyal, az AB idén dönt

A lex CEU ügyében nem az október 11-e lesz az Orbán-kormány számára a határnap - mondta az atv.hu-nak egy kormányzati forrás, azt állítva:

megvan a felsőoktatási törvénymódosítás által előírt előzetes elvi megállapodás az amerikai szövetségi kormány oktatásért felelős "illetékesének" a jóváhagyásával, így a kormány maximálisan be tudja tartani a törvényt, és nem kell a külföldi egyetemekre, így a CEU-ra vonatkozó szigorító passzusokat október 11-e után érvénytelennek tekinteni. 

Forrásunk részleteket nem árult el, de határozottan leszögezte: ezáltal a CEU esetében a határnapnak december 31. számít majd. Az ominózus október 11-nek azért van jelentősége, mert a parlament április 4-én fogadta el az itthoni és nemzetközi tiltakozást is kiváltó törvényt, Áder János köztársasági elnök április 10-én írta azt alá és a törvényt másnap, április 11-én hirdették ki.

Az eredeti lex CEU azt írta volna elő, hogy például az amerikai székhelyű egyetemek itteni működéséről nemzetközi megállapodás kell a magyar kormány és az Egyesült Államok szövetségi kormánya között. Viszont az USA-ban az oktatási ügyek intézése nem a szövetségi kormány hatásköre, a tagállamok az illetékesek - a CEU esetében New York állam.

Az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága ezért - a törvény megszavazása előtti napon - pontosította a felsőoktatási törvény-javaslatot. Mégpedig úgy, hogy ha az egyetem székhelye egy föderatív államban van, például az Egyesült Államokban, és ott a nemzetközi szerződés kötelező hatályának elismerésére nem a központi kormányzat jogosult, akkor a központi kormánnyal létrejött előzetes megállapodáson kell alapulnia az oklevél kiadásához szükséges nemzetközi szerződésnek. És itt érkeztünk el az október 11-ei dátum jelentőségéhez: a törvény szerint a magyar kormánynak ezeket az előzetes megállapodásokat a törvény hatályba lépését követő fél éven belül meg kell kötni. Mivel a lex CEU-t április 11-én hirdették ki, a határnap október 11-e a szövetségi megállapodások esetén.

Hogy a magyar kormány, illetve az amerikai szövetségi kormánnyal történt "elvi megállapodás" tartalma milyen mélységű, azt nem ecsetelte forrásunk. Az "elegendő" washingtoni jóváhagyás valószínűleg értelmezés kérdése. A szövetségi feltétel teljesítéséhez elképzelhető, hogy az is elég Orbán Viktorék szerint, ha az amerikai szövetségi kormány nem emel kifogást, hanem zöld jelzést ad, hogy a magyar kormány és az egyetem székhelye szerint illetékes tagállam vezetése közt létrejöjjön a megállapodás.

Betsy DeVos szövetségi amerikai oktatási miniszter júniusi levelében azt írta Balog Zoltán Emmi-miniszternek a CEU-törvény ügyében, hogy az Egyesült Államokban az oktatás elsődlegesen szövetségi tagállami és helyi felelősség. Tagállami szintű jogkörök a legtöbb felsőoktatási intézmény – ideértve a Magyarországon működők esetében is – a jogállásával kapcsolatos ügyek, valamint a diplomakibocsátási jogosultság.

Forrásunk a McDaniel College további budapesti működéséről Annapolisban - Szijjártó Péter külügyminiszter által - aláírt megállapodást hozta fel példának, mondván: ez esetben is "megvolt" a szövetségi Trump-kormányzat elvi jóváhagyása, mielőtt Maryland állammal is aláírta a magyar kormány az oklevelet. 

A Maryland állammal kötött szerződésben mindössze azt rögzítették, hogy az egyetem az amerikai akkreditációjának keretében adja ki a diplomákat a budapesti hallgatóknak, akiknek négyéves, angol nyelvű alapképzést nyújt. A magyar jogrend szerint a hatályba lépéshez szükséges belső eljárásokat november 15-ig végzik el. A McDaniel College-ot 1867-ben alapították, 150 éve rendelkezik campusszal a marylandi Westminster városában.

A CEU esetében éppen az amerikai kampusz hiánya tűnik a teljesíthetetlen feltételnek. A feltételeket nem teljesítő intézmények pedig már 2018. január 1-jétől nem vehetnek fel elsős hallgatókat.

Alkotmánybíróság: Idén meg lesz a döntés

A lex CEU ügyében az Alkotmánybíróság ítélete várhatóan október 11-e után születik meg, valamikor még ebben az évben - mondta egy, az AB ítélkezési gyakorlatára rálátó forrásunk. A munkatársunknak nyilatkozó alkotmányjogászok szerint a bírák szinte biztosan nem mondják ki az alkotmányellenességet. "Az Európai Bizottság és a tekintélyes alkotmányjogászokból álló Velencei Bizottság is csak a szolgáltatás szabad áramlásának az akadályozását tudta felhozni a lex CEU ellen, de mivel két CEU van, ezt vissza tudjuk jogilag utasítani" - állították forrásaink, a kormányzati érveléssel egybehangzóan.

Mint ismert a parlamenti ellenzéki képviselők, az LMP, az MSZP, Szabó Tímea (Párbeszéd), a DK és a Jobbik kért utólagos normakontrollt a lex CEU-ról.

Az Európai Bizottság április végén indított kötelezettségszegési eljárást a lex CEU miatt. Amennyiben a kormány nem lesz hajlandó módosítani a lex CEU-n, az Európai Bíróság dönt.

Az Európai Parlament májusi, az "atombomba" 7-es cikkely alkalmazását is kilátásba helyező - az Európai Néppárt által is támogatott - határozatban is felszólították az Orbán-kormányt: vonja vissza a lex CEU-t.

A Velencei Bizottság októberben zárja le a lex CEU-vizsgálatát, a magyar kormány október 6-7-én ismerteti a testület előtt jogi álláspontját.

#Bochkor vasárnap 20:10-től az ATV-n

Ajánlom

További belföldi híreink