Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-09-06 07:48:00

Hiller: Először nyerjük meg a választást, aztán beszéljünk miniszterségről

Már volt, és Botka László reményei szerint még lesz is oktatási miniszter Hiller István. Az MSZP kampányában azt a feladatot kapta, hogy koordinálja az oktatási részt. Gyökeresen átalakítaná az orbáni oktatáspolitikát az MSZP. Több pénzt és nagyobb önállóságot ígérnek a tanároknak.


"Először nyerjük meg a választást, aztán, ha ezt az aprócska akadályt legyőztük, akkor majd beszélhetünk arról, hogy leszek-e újra oktatási miniszter"

– erről Hiller István beszélt az ATV Egyenes Beszéd című műsorában, Demcsák Zsuzsának.

Elmondta azt is, hogy szabad kezet kapott az oktatáspolitika kialakításában. Példákat is mondott, hogy nyúlna hozzá, többek közt visszaállítaná a 18 éves korig tartó iskolakötelezettséget. Hozzátette, kimondottan becsüli a jó szakképzést, de a mostani nem ilyen. Véleménye szerint Magyarországon ma inas képzés van, mivel a közismereti tárgyakat szinte zéróra csökkentették.

Arról is beszélt, hogy nagyobb bizalommal lenne a pedagógusok iránt, nagyobb szabadságot adna nekik, mind tankönyvválasztásban, mind pedig tanításban. A Kliket úgy ahogy van, megszüntetné, de nem a 2010 előtti rendszerhez térne vissza, mert annak is számos hibája volt. A mostani rendszer viszont nem a gyengébb iskolákat húzta fel, hanem a jobbak húzta le.

Hiller István elmondta, ha egy önkormányzat szeretné a saját tulajdonába visszakapni az iskoláit, akkor visszaadná neki, és mellé támogatást is adna. A kistelepüléseken viszont az államnak fenntartónak kell maradni, mert ők nem bírják el ezt a terhet. Elmesélte Hiller István azt is, hogy a saját gyereke egy idő után magántanuló lett, mert nyelveket és informatikát akart neki taníttatni, és ezt az állami iskolarendszerben a ’90-es években nem kaphatta meg.

atv.hu

 

 

Egyenes Beszéd Demcsák Zsuzsával és Rónai Egonnal minden hétköznap 19:15-kor az ATV-n

További belföldi híreink