Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-09-01 05:10:00

Liget projekt: Szabadon száll a halálos por a levegőben

Tele van az egészségre veszélyes, kék és fehér azbeszttel az egykori Petőfi Csarnok lebontott területe egy vizsgálat szerint, amelyet a Ligetvédők végeztettek el egy független laboratóriumban.

Székely Balázs és Pécsi Balázs Ligetvédők az ATV Start műsorában elmondták, hogy az ingatlanok bontásakor úgynevezett kék azbesztet találtak, amely köztudottan súlyos betegségeket, többek között tüdő és gyomorrákot okozhat.

A Ligetvédők szerint az Ingatlanfejlesztő Zrt. hanyagul végezte a munkálatokat, az alvállalkozók „mindenféle védőfelszerelés nélkül álltak neki a munkának”.

Ennek pedig nem az információhiány lehet az oka, hanem „a hanyagság, pénzéhség, nemtörődömség”, hiszen a Ligetvédők több mint egy éve jelezték a problémákat:

értesítették a rendőrséget, akik kihívták a katasztrófavédelmet, akik pedig megállapították, hogy a Ligetvédőknek igazuk van, valóban azbeszt található az érintett területen.

Minderről videó felvétel is készült, állították az aktivisták.

fotó: mtiFotó: MTI

Arról is beszéltek, hogy a Ligetvédők 500 napja a nap 24 órájában őrzik a területet. „A Petőfi csarnok bontása leállt, az azbeszt szabadon, a por száll, az ajtók nyitva, bárki szabadon bejárkálhat a veszélyes területre.”

Előfordult, hogy ők figyelmeztették a veszélyre az időnként megjelenő munkásokat, de volt, aki azzal reagált, hogy „muszáj dolgozniuk”.

A két Ligetvédő úgy véli, az azbesztmentesítés százmilliós nagyságrendű művelet lenne. „Nem lehet tudni, hogy eddig mi történt, megrendelték-e már egyáltalán a munkát, mert az Ingatlanfejlesztő Zrt. mindent titokban tart”, hangzott el az adásban.

atv.hu

 

Ajánlom

További belföldi híreink