Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-08-28 11:39:00

Kovács László: a holland nagykövet szavaira muszáj volt reagálni

Kovács László szerint Hollandia budapesti nagykövetének volt olyan mondata a 168 órának adott interjújában, amelyre nem lehetett nem válaszolni. A volt külügyminiszter úgy látja: bár Orbán Viktor rosszul teszi, ha Oroszországra szövetségesként és nem csupán partnerként tekint, Putyin mostani látogatásával az égvilágon semmi probléma nincsen.

Diplomáciai balhé Hollandiával

 

A volt külügyminiszter úgy véli, hogy Hollandia nem fog hivatalosan bocsánatot kérni távozó nagykövete múlt heti, nagy vihart kavart szavaiért, hiszen a holland külügyminiszter már nyilatkozott, elmondta, hogy nem ért egyet a nagykövetnek a magyar kormányt az iszlám terrorszervezetekkel rokonító mondatával, kormányuk álláspontja sem tükrözi Gajus Scheltema nyilatkozatát, miszerint a magyar kormány úgy jelöli ki az ellenségeit, mint ahogyan teszi azt az Iszlám Állam. Majd hozzátette: „Szívesen elbeszélgetnék a nagykövettel, hogyan is értette mindezt.  Nagyon szerencsétlen mondat” – értékelte a múlt hét fejleményeit Kovács László.

Kovács szerint a külpolitikában az számít, hogy mit mond valaki, nem az, hogy mit gondol. Kiemelte:

„A nagykövet olyat mondott itt, amire nem lehet nem válaszolni. sose voltam csatározós külügyminiszterként, de erre én is felkaptam volna a fejemet.”

A probléma viszont súlyosabb – véli a volt politikus –, mert Hollandia az EU alapítók között van, a magországok közé tartozik, amely elkötelezett a minél mélyebb integráció fontossága mellett. Orbán Viktor ugyanakkor ezt igyekszik gyengíteni, ahol lehet, és erősíteni a nemzetállami érdekeket. Emiatt kapott ilyen hírverést az ügy a volt külügyminiszter szerint. Ami igazán meglepte Kovács Lászlót, az, hogy a nagykövetnek a korrupcióról elmondott mondatai nem verték ki a biztosítékot a magyar kormánynál, a holland nagykövet nyilatkozatánál még megemlítette, hogy „Orbán Viktor akkor tért haza a horvátországi nyaralásából, talán ezért volt az első reagálás enyhébb, a második már annál erőteljesebb.

Vlagyimir Putyin hétfői budapesti látogatásában a volt külügyminiszter nem talál kivetnivalót. Szerinte az tartja össze a két ország vezetőjét, hogy egyiküket sem szívesen fogadja egy demokratikus berendezkedésű, EU-s tagország, mint ahogyan a két országba sem látogatnak vezetők ezekből az országokból. Míg Putyin azt mutathatja fel, hogy az EU-ba is bejáratos, addig Orbán Viktor inzultálni tudja ezzel a lépéssel Brüsszelt. Végül Kovács arra is kitért, hogy miközben szerinte Orbán Viktor saját sikerének éli meg a szovjet csapatok 1989-es kizavarását, 2010-ben már szövetségesként tekintett az oroszokra.

atv.hu

 

 

 

 

 

Szavazzon itt a Nap Kérdésére

További belföldi híreink