Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-08-28 12:50:00

Bodnár: etikátlanok a jegybanki dolgozóknak nyújtott kedvezményes hitelek

Noha az MNB korábban is nyújtott a dolgozóinak hiteleket, a mostani gyakorlat ugrásszerű különbséget jelent a korábbiakhoz képest Bodnár Zoltán szerint. A jegybank volt alelnöke szerint az MNB a Fidesz-közeli embereket szolgálja ki, a magyar forint ellen is azért lépnek fel, hogy további milliárdokkal növeljék a jegybank nyereségét.

 

Az MNB felső vezetése igen kedvező árú hitelekhez juthat hozzá házon belül. A személyi kölcsön esetében az átlag kereskedelmi bankoknál jellemző 9 százalékos THM-mel ellentétben csupán 1,9 százalékos THM-mel vehetnek fel kölcsönt, míg korábban Vajda Zita (ma már Matolcsy Zita, Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnökének felesége – a szerk.) jutott kedvezményes lakáscélú hitelhez.

Bodnár Zoltán szerint ez nincs rendben, mert a Magyar Nemzeti Bank nem kereskedelmi bank, amelyik lakossági hiteleket nyújt.

Van olyan eset – folytatja –, hogy a cégek lakásszerzésben segítik a dolgozóikat különféle kedvezményes kamatú hitelekkel, itt viszont mértékbeli különbségekről is szó van. Majd kiemelte: „etikai kérdés is, hogy az 5 milliót kereső vezető tisztségviselők, akik még számos más tisztséget is betöltenek, fejenként keresnek plusz 1-2 millió forintot.”

Az MNB volt alelnöke elfogadhatónak tartaná, ha a bank az alacsonyabb beosztású dolgozók lakhatásához járulna hozzá valamilyen kedvezményes kölcsönnel, de nem erről van szó ebben az esetben, tette hozzá. Emlékeztetett rá, hogy Matolcsy György minisztersége idején módosították Simor András jegybankelnök – a Fidesz szerint pofátlanul magas – fizetését, ám később nem jelentettek gondot a magas jegybanki fizetések.

Bodnár Zoltán szerint

csütörtökön az MNB olyan kommunikációt folytatott, amellyel kifejezetten gyengíteni kívánta a forintot,

mert az számára veszélyesen erőssé kezdett válni a 302 forintos euróval. Ami azért probléma az MNB-nek, mert a jegybank nyeresége nem Matolcsy csodatételéből származik, hanem kizárólag az árfolyamnyereségből, a forint gyengüléséből, véli a volt alelnök. Majd kiemelte: „ebből származott az a 260 milliárd forint is, amit a devizahitelesek megsegítése helyett az alapítványokba lapátoltak ki, onnan egy jó részét szintén hazaviszik az MNB dolgozói.”

Ami a jegybankban folyik az irritáló, mondta a szakember, mert alkalmatlan emberek részesülnek ezekben a támogatásokban. Vajda Zita esetében is kirívóan magasnak számított a 32 milliós hitel, amit akkor kapott a pozíciójában, az alelnök szerint, majd hozzátette: „az elmúlt években többször foglalkoztam az MNB irodanyitásaival. 6 helyen van képviseleti irodájuk, de ez az elképzelhető legostobább, leghaszontalanabb és legfeleslegesebb pénzpazarlás, a közpénz költése. Kizárólag arra jó véleményem szerint, hogy a kiválasztott embereknek tisztes megélhetést biztosítson.” Ugyanakkor Bodnár Zoltán úgy véli: jogilag nem támadható a jegybank hitelezési gyakorlata.

atv.hu

 

 

 

 

 

Szavazzon itt a Nap Kérdésére

Ajánlom

További belföldi híreink