Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-08-25 08:56:00

Fürjes a startvonalnál – Bienerth nagykövet lesz?

Bienerth Gusztáv menekülő pályája diplomáciai poszt, akár Dél-Korea lehet, Fürjes Balázs mégis startvonalra állhat, Gyárfás Tamás pedig a FINA-ban zsinórban "intézi" Budapestnek a vizes vb-ket, de most nem akar tiszteletbeli elnök lenni.

Fürjes a startvonalnál – Bienerth nagykövet lesz?
Bienerth Gusztáv

"Tévedés, nem az új elnök mellett álltam ki januárban, hanem az előző elnök ellen" - tiltakozott Hosszú Katinka a napokban megjelent MOL-interjúban, amikor az úszószövetség körüli, nem csituló indulatokról kérdezték. Azt, hogy most sem áll az örvénylő hullámok és zátonyok közt kitartóan, de úgy tűnik, reménytelenül lavírozó Bienerth Gusztáv mellett, Katinka egyértelműsítette azzal is, hogy a témát az interjúban úgy folytatta: "örülök, hogy elindítottuk a változást, most már a magyar úszótársadalom nem fél felállni és kimondani, ha valami nem működik. Biztos vagyok benne, hogy így most is a pozitív irányba mozdulnak majd a dolgok".

Gyárfás Tamás a Hosszú Katinka-ügybe bukott bele. Híres küzdőszelleme ellenére a politika legmagasabb szintjein is tarthatatlannak ítélték a békétlenséget a riói arany-tűzijátékot produkáló Iron Ladyvel – így az a szokatlan helyzet állt elő, hogy egy versenyzőnek sikerült elnököt buktatnia.

A Katinka által említett "pozitív irány" most az újabb elnökváltás lehet. Forrásaink szerint Bienerth Gusztáv "menthetetlen": esetében a bizalomvesztés szinte teljes körű,

a programját/stratégiáját az úszótársadalom nagytöbbsége hónapokkal ezelőtt leszavazta, a 10 tagú elnökségének 7 tagja lemondott, csak ő maga, Sós Csaba szövetségi kapitány, valamint Fodor Szabolcs maradtak. Szeptember 1-én a MÚSZ közgyűlése - a teljes körű tisztújítás jegyében - minden bizonnyal valamennyiünket visszahívja.

Kinek van meg Katinka telefonszáma?

Wladár Sándor - aki szintén lemondott az elnökségi tagságról - portálunknak a héten nyilatkozott arról, hogy felkérték, és ha szeptember 1-én az úszószövetség közgyűlése dönt Bienerth Gusztáv visszahívásáról, indul az úszószövetség elnökségéért. Korábban a moszkvai olimpikon az Atv stúdiójában mondta azt, hogy megítélése szerint Katinka szava felér egy vétóval, és az ő szava erősebb még az Orbán Viktorénál is, ami az úszószövetség elnökét illeti. Hogy Wladár beszélt-e Katinkával, nem tudni. Arról nincs információ, hogy a másik két aspiráns, Czene Attila olimpikonnak, volt sportállamtitkárnak és Sárdi Ákos úszóedzőnek megvan-e vajon Katinka telefonszáma. Fürjes Balázsnak biztosan megvan. Vele kapcsolatban Sós Csaba szövetségi kapitány munkatársunknak azt mondta, nem hallott arról, hogy a kiemelt budapesti fejlesztésekért felelős kormánybiztos is pályázna a MÚSZ-elnökségre. Ő bizonyára arra vár, hogy a "főnöke" zöld utat biztosítson neki. Kétségtelen, a FINA-világbajnokság után pár nappal Fürjes Balázs az Atv-ben már jelezte a nyitottságát a MÚSZ elnökégre, elárulta: elgondolkodna, ha felkérnék, de a döntés előtt a feleségével, Seszták Miklós miniszterrel és Orbán Viktorral konzultálna - tette hozzá.


fürjes balázs és tarlós istvánFürjes Balázs és Tarlós István
Tegnap munkatársunknak politikusi körökből azt mondták:

Fürjes Balázs a startvonalon áll, de egyelőre valóban nem pályázott semmire. "Tisztán szeretne látni, várja azt is, hogy az úszószövetség körüli képlékeny helyzet egyértelműsödjön".

De róla ezzel párhuzamosan azt is hallani, hogy ha Tarlós István nem érez késztetést, hogy 2019-ben harmadik főpolgármesteri ciklust is megcélozzon, Fürjes Balázs lehet az egyik esélyes jelölt Fidesz-KDNP színekben.  A rendszerváltás óta a belső fideszes körökhöz tartozó "fő építtető" például a Puskás Ferenc stadion kiemelt beruházást Orbán Viktor elnökletével, Seszták Miklós fejlesztési miniszterrel és Csányi Sándorral, mint a Magyar Labdarúgó Szövetség elnökével közösen felügyeli. Neki nyilván nincs/nem lenne szüksége Katinka előzetes engedélyére, ha Bienerth utóda szeretne lenni.

Hargitay András aspirálását az elnökségre viszont - saját elmondása szerint - teljességgel lehetetlenné tette Katinka azzal, hogy jóllehet megkereste őt is, Shane Tusupot is, hogy elnyerje a jóváhagyásukat, de nem is válaszoltak neki. Márpedig az a hiedelem - lásd Gyátfás Tamás példáját -, hogy ők ketten ilyen horderejű kérdésben kikerülhetetlenek. Hallgatásuk - mondta Hargitay - számomra érthető válasz, következésképpen nem kandidálok.  

"Nem ez volt a deal"

Bienerth Gusztáv regnálásának mostanáig tartó időszakában "szinte mindenben" látványosan napjaink legsikeresebb magyar sportolójának kegyeit kereste. Hosszú Katinka számára azonban, mint kiderült, mindezek ellenére, önmagában Bienerth elnöklése indifferens volt - mondták forrásaink. Az úszószövetség elnöke saját magát buktatta meg. Egyesek őszinte csodálkozására úgy tűnik, tényleg elhitte - amit később nyilvánosan is kijelentett -, hogy a politikának nincs beleszólása az úszószövetség belső dolgaiba, ő egyedi képességeinek köszönhetően lett elnök.

Megmagyarázhatatlan kardcsörtetése pedig elődjével, a nemzetközileg messze befolyásosabb Gyárfás Tamással szemben mindenkit meglepett.

"Nem ez volt a deal" - értékelték az úszósporthoz és a politikához is közeli forrásaink egyaránt a Bienerth-éra elmúlt kilenc hónapjának történéseit.

Nemrégen Bienerth Gusztáv egy interjúban arról beszélt, hogy megválasztása óta egy „árnyékkal” küzdött, aki folyamatosan ármánykodott állítólag ellene, még a FINA-ban is. Forrásaink szerint viszont a sportágba belecsöppent úszószövetségi elnök volt az, aki nem tartotta tiszteletben azt a még a miniszterelnök által is támogatott "gentlemen's agreementet" sem, ami szerint Gyárfás Tamás sportágban végzett össztevékenysége minden elismerést megérdemel, érdemes a támogatásra,  hogy száz százalékban a nemzetközi sportdiplomáciai porondra és a budapesti világbajnokságra koncentráljon. Stílusát, keménykezű módszereit volt, aki úszóelnöki korában birálta, de szakmai teljesítményét mind a nagypolitika, mind az úszótársadalom elismerte, eredményességét legutóbb a budapesti világbajnokság igazolta, amelyet a FINA teljes vezetése minden idők legjobban rendezett vb-jének minősített, (holott már tizenhat volt belőle).


gyárfás tamásGyárfás Tamás


Bienerth Gusztáv azonban úgy tűnik, úgy szerette volna pozícionálni magát, hogy folyamatosan Gyárfás Tamást tartotta napirenden, az úszószövetség gazdálkodásának általa ismert vizsgálati jelentésére hivatkozva, konkrétumokat nem említve több alkalommal is hűtlen kezelésről, csalásról beszélt – igaz, Gyárfás Tamás nevét soha nem mondta ki. Még január 8-i megválasztása előtt azt a kijelentést tette azonban, hogy Gyárfás Tamásra a magyar úszósportnak nincs szüksége, holott volt MÚSZ-elnök ritmusérzékének köszönhette jórészt Budapest a 2017-es FINA VB-t, de Gyárfás volt az, aki a lemondását is kilátásba helyezte a FINA alelnökeként, ha nem Magyarország, Budapest nyeri el a 2021-es rövidpályás, vizes világbajnokság rendezési jogát.

Emellett számos Európa-bajnokságot hozott Budapestre, Debrecenbe, 2013-ban pedig létrehozta A jövő bajnokai programot, amelynek "hozamát" az Indianapolisban most zajló junior világbajnokságon már meg lehet tapsolni. Bienerth Gusztáv színrelépésével a vb szervezőbizottságban Gyárfás Tamás nem maradt társelnök, de tag igen. A világbajnokság gyakorlati irányítását (közmegelégedésre) kézben tartotta.

Bienerth Gusztáv viszont a vb-szervezésben outsider maradt, mint megfigyelő vett részt az üléseken, de nem lett annak tagja Seszták Miklós, Balog Zoltán, Pintér Sándor, Varga Mihály, Szijjártó Péter és Fürjes Balázs mellett.

A vb-n érmeket sem adott át, mert állítólag csak olyan felkérést fogadott volna el, ahol aranyat adhat át magyar versenyzőnek, erre viszont akadtak Gyárfás Tamásék megítélése szerint nála "jobban érdemesek". ( Azt sem nagyon vették észre, hogy a világbajnokság sikeréért napi 16 órát dolgozott.)  A világbajnokságot követően az egyik hírportálnak interjút adott, és azt is mondta, hogy maga is milyen helyesen döntött, amikor az világbajnokság óriás-toronyugrás versenyszáma helyszíneként a Parlamenttel szemben a Duna partot választották. Egyik forrásunk azonban úgy emlékszik: Bienerth még nem volt úszóelnök, amikor a vb reklámfilmjeiben is az első képkockákon látható színhely mellett - még Gyárfásék javaslatára - maga a miniszterelnök döntött.

180 fokos fordulat

Gyárfás Tamás fegyelmezett játékos, a vb előtt és alatt Bienerthtel szemben nem vette fel a kesztyűt. Viszont közzétette, hogy a vb másnapján, a sajtó jelenlétében kész Bienerth Gusztáv valamennyi konkrét vádjára felelni, azokat dokumentumokkal cáfolni. Forrásaink szerint erősen feltételezhető, hogy egy 180 fokos fordulattal Bienerth Gusztáv emiatt kényszerült az Origónak adott interjújában arra, hogy  kijelentse: Gyárfás Tamásra szüksége van a magyar és a nemzetközi úszósportnak, illetve, hogy a személyéhez sem hűtlen kezelés, sem csalás nem kötődik.

Amennyiben szeptember 1-én az általa összehívott közgyűlésen megvonják tőle a bizalmat, azaz az úszószövetség elnökét is visszahívják, nem igazán lesz az az interpretáció hihető, hogy "lám, így jár, aki felemeli a szavát a túlköltekezések, túlszámlázások ellen".

(Azért sem, mert Tóth István szentendrei úszóklub elnök például hűtlen kezelés, csalás és rágalmazás miatt meg őt jelentette fel a Fővárosi Főügyészségen.)

Akárhogy is alakulnak a dolgok, Gyárfás Tamás nem tér vissza a magyar úszószövetséghez - állítólag a tiszteletbeli elnök sem akar lenni.  A számára "kijelölt" pályán haladva a nemzetközi sportdiplomácia frontján a miniszterelnök számára kiemelt jelentőségű nemzeti sportidentitást erősíti.

A menedzseri/üzleti színtereken otthonosan mozgó Bienerth Gusztávról portálunknak egy befolyásos forrás azt a megállapítást tette: az úszószövetségi elnök "egyszerűen nem oda való, ahol most van", a Magyar Úszószövetség nem neki való. Most mindenestre az a hír járj, hogy Bienerth Gusztáv számára - hiszen a Csányi Sándor vezette MLSZ-ben is a nemzetközi sportdiplomácia volt a felségterülete - ismét megnyílhat a diplomáciai pálya, akár nagykövet is lehet.

 

 

 

 

 

 

Szavazzon itt a Nap Kérdésére

További belföldi híreink