Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-08-24 10:11:00

Nemzeti biciklis versenyre költik a szociális dolgozók bérpótlékát

„A Tour de Hongrie nemzeti kerékpáros körverseny évenkénti megrendezése és hosszú távú fejlődésének biztosítása érdekében” vontak el több mint 90 millió forintot a szociális és gyermekvédelmi ágazat dolgozóinak pótlékára szánt összegből – derült ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) a Magyar Nemzet közérdekű adatigénylésére adott válaszából.

Nemzeti biciklis versenyre költik a szociális dolgozók bérpótlékát
(Képünk illusztráció - Reuters)

Mint ismert, a lap írta meg először, hogy az összeget a 2016. évi költségvetés maradványából csoportosítják át a versenysport támogatására. Ám hogy a versenysportot pontosan milyen módon kívánják ezzel segíteni, az már nem derült ki.

Az eset nagy vihart kavart, amelynek hatására az Emmi akkor azt írta, a jövő évi költségvetésben több jut a szociális és gyermekvédelmi területre, és a sajtóhírekkel ellentétben a kormány nem von el semmilyen támogatást az ágazatoktól. Ám a tárca közleménye az eredeti tényről, vagyis az ominózus 90 milliós átcsoportosításról már egyetlen szót sem ejtett, így nem derült ki, miért ne állítana igazat a sajtó.

Az ügyben Szél Bernadett, az LMP országgyűlési képviselője írásbeli kérdéssel fordult Balog Zoltánhoz, az Emmi vezetőjéhez. Helyette Rétvári Bence államtitkár válaszolt, ám nem árulta el, milyen szempontok vezérelték a kormányt, mikor elvette a pénzt a rendkívül forráshiányos ágazatoktól. Helyette csak annyit írt: a vonatkozó rendelkezéseknek minden tekintetben megfelelően, jogszabályban kapott felhatalmazása alapján döntött a kormány az átcsoportosításról.

A lap végül közérdekű adatigénylést nyújtott be a kérdés tisztázására.

Az Emmi válasza szerint egy 2016-os kormányhatározat rendelkezett arról, hogy 90 millió forintot (illetve ezenfelül további 315 ezer forintot a kapcsolódó kincstári díj és tranzakciós illeték fedezéséhez) kell biztosítani a Tour de Hongrie részére. Vagyis az átcsoportosítással ennek a határozatnak tettek eleget.

A Tour de Hongrie védnökei között tudhatja többek között Seszták Miklós nemzeti fejlesztési minisztert és Fazekas Sándor földművelésügyi minisztert is. Ugyancsak az esemény védnöke, Révész Máriusz kerékpározásért felelős kormánybiztos és Szabó Tünde sportért felelős államtitkár.

atv.hu

További belföldi híreink