Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-08-21 17:07:00

Kósa a CEU-ról: A szövetségi kormány jóváhagyása és a kampusz is kell!

A "Soros-féle CEU-n" kívül minden más itt működő külföldi egyetemmel sikerült a magyar kormánynak a megállapodást tető alá hozni - ezt az atv.hu kérdésére jelentette be Kósa Lajos mai sajtótájékoztatóján. A Fidesz frakciovezetője közölte: a CEU esetében is a szövetségi amerikai kormány jóváhagyása kell, és ragaszkodnak a törvény szövegéhez, azaz az amerikai CEU-kampuszhoz is.

Kósa a CEU-ról: A szövetségi kormány jóváhagyása és a kampusz is kell!
A "Soros-féle CEU-n" kívül a másik 27 Magyarországon működő külföldi egyetemmel már sikerült a magyar kormánynak a megállapodást tető alá hozni

- ezt az atv.hu kérdésére jelentette be Kósa Lajos mai sajtótájékoztatóján, amit a rendkívüli parlamenti ülés után tartott, amit a Fidesz bojkottált, mert azt állításuk szerint "Soros hívta össze". Az ATV főmunkatársa által feltett kérdések nyomán kiderült: a CEU ügyében kissé zavaros a kormánykommunikáció. Korábban ugyanis bejelentették, hogy a magyar külügyi vezetés az amerikai Maryland állammal megkötötte a megállapodást a McDaniel Collage működéséről, most az atv.hu kérdésére, hogy ezek szerint elég az amerikai tagállami pecsét, a CEU esetében New York állam illetékesének az aláírása, a Fidesz frakcióvezetője közölte: a CEU esetében is a szövetségi amerikai kormány jóváhagyása kell, és ragaszkodnak a törvény szövegéhez, az amerikai CEU-kampuszhoz is.

"Ha Soros meg akar állapodni, a megállapodás létrejön. A McDaniel Collage-megállapodás is bizonyítja, hogy nem a megállapodási rendszerrel van a baj"

- állította Kósa Lajos.

A ma hatályos törvény azt mondja, hogy mindenképpen a szövetségi kormánynak is jóvá kell hagyni a megállapodást. Hogy ezt a "belső tagállam" hogy intézi el a szövetségi kormánnyal, "az az ő dolga" - mondta Kósa Lajos, hozzátéve: "Ez nem hiszem, hogy akadálya a megállapodásnak".  Arra pedig, hogy a CEU esetében az amerikai kampusz megléte is a megállapodás kötelező feltétele lesz-e, úgy reagált: a törvény betartása alól a magyar kormány senkinek sem adhat felmentést, "ha akarna, akkor sem, de szándék sincs erre".  Erről Kósa nem beszélt, de kérdés: a CEU esetében a székhely szerinti országbeli működést tekinti kötelezőnek a magyar kormány, vagy azt, hogy a CEU folytasson valamilyen felsőoktatási tevékenységet az Egyesült Államokban.

Kósa azt munkatársunk kérdésére is megerősítette:

nem lépnek vissza a nemzetközi botrányokat kavart törvénymódosítástól, és a Fidesz szezonnyitó kihelyezett frakcióülésén sem veszik napirendre a lex CEU módosítását, "nincs rá ok".

Azt esetleg el tudja képzelni, hogy szó esik a CEU-ról az oktatási kabinetülésen akkor". Kósa szerint lehet szó s felsőoktatási törvény módosításáról, de nem a CEU miatt. "A magyar felsőoktatás nem a CEU-ról szól" - állította.

A kormány megküldte már a választ az Európai Bizottságnak a lex CEU miatt indított kötelezettségszegési eljárásban. Az elutasító válasz miatt az eljárás a következő szintre lép és az Európai Unió bíróságán folytatódik az ügy. Kósa ma odáig ment, hogy az Európai Bizottság nem is illetékes CEU-ügyben, "így majdnem mindegy mit mond a Bizottság". 

atv.hu

További belföldi híreink