Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-08-12 07:40:00

"Nem leszek politikus, soha nem akartam az lenni"

Régóta győzködik a közgazdászt, hogy lépjen politikai pályára, ő azonban nem akarja elhagyni a szakmáját. Ugyanakkor részt vesz a szocialisták programjának a megalkotásában, mert véleménye szerint Magyarország a legigazságtalanabb tagállam az EU-ban.

„Az elmúlt napokat azzal töltöm, hogy ahol csak lehet, cáfolom, hogy alakulna árnyékkormány, és én annak a tagja lennék. Botka sem beszélt árnyékkormányról. Azt mondta, szakértőkkel dolgozik. Én nem szeretnék politikus lenni, de szívesen segítek abban, hogy rendes szociáldemokrata programja legyen a szocialista pártnak. Ha miniszteri felkérés érkezne azt is visszautasítanám” – fogalmazott Pogátsa Zoltán közgazdász az ATV Egyenes Beszédben pénteken.


Engem tíz éve gyakorlatilag az összes parlamenti párt győzködött, hogy legyek politikus, és mindig nemet mondtam, mert nem akarok politikus lenni, szeretem a szakmámat – szögezte le.

Hozzátette: ha megkérdezik, hogy mit gondol a közmunkáról, az eurózónáról, az adórendszerről, akkor elmondja a véleményét. „A szociáldemokrata politikának az a lényege, hogy azokat adóztatja, akik felhalmozott jövedelméből arra bőségesen futja. Most olyanokat adóztatunk, akinek annyi bevételük sincs, hogy abból egyik hónapról a másikra megéljenek. Négymillió ember él a létminimum szintjén. Nem jó az az adópolitika, amely tőlük vesz el – magyarázta Pogátsa.

Elmondása szerint segít abban, hogy legyen egy jó gazdasági programja a szocialistáknak, de nem ő írja azt. Aki koordinálja, azt kifejezetten jó szakembernek tartja Pogátsa, de a nevét nem árulta el. A 13. havi nyugdíj ígéretét nem tartja jó ötletnek, de úgy tekinti, hogy még finomodhat a javaslat. „Nem vagyok tagja a pártnak, és nem is akarok az lenni” – tette hozzá, vagyis nem vállal felelősséget a programért. Ugyanakkor eddig azt tapasztalta, hogy figyelembe veszik a javaslatait. Hangsúlyozta: tíz éve kritizálja a szocialista pártot azért, hogy neoliberális gazdaságpolitikát folytatnak. Most úgy látszik, hogy végre baloldali programja lesz a pártnak – vélekedett.

A közgazdász szerint Magyarország a legigazságtalanabb ország az Unióban, nálunk a legnehezebb felemelkedni a mélyszegénységből. Majd hozzátette: személyi jövedelemadóból 2000 milliárd adót szed be az állam, dohányból ötszázat. Szerinte ezeken az arányokon lehet változtatni. De béremelés nélkül nem megoldható a szükséges adóbevétel megszerzése – jelentette ki. A középosztály megszorítása nélkül kell megoldani a feladatot – ezt fontosnak tartotta megismételni, mert szerinte az nem lenne rendes szociáldemokrata program, ha a középosztályt túladóztatnák.

atv.hu

További belföldi híreink