Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-08-13 08:42:00

Böcskei magára húzta a vizes lepedőt

Váratlanul magára húzta a vizes lepedőt – ahogy fogalmazott – Böcskei Balázs az ATV Egyenes beszéd című műsorában, mert azt mondta, tanácsadóként azt javasolná, hogy vegyék komolyan Ungár Péter esetét. A politológus szerint az ügy súlyos, hiszen egy olyan országban vagyunk, amely az isztambuli egyezményt nem akarja ratifikálni. Másrészt most dőlhet el, hogy a kis pártok küzdelme egymással milyen etikai keretek között zajlik a továbbiakban.

A Momentum szerint Ungár Péter minősíthetetlenül viselkedett a párt Nyitás nevű fesztiválján. Részegen randalírozott és többeket zaklatott. Az eset politikai viharokat kavart, éles pártközi asszók lettek az ügyből, Böcskei Balázs pedig a kis pártok új harcmodorát fedezte fel az esetben. Böcskei szerint Ungár Péter, mindazzal, amit elkövetett a politikusokkal szembeni viselkedési mércét nem verte le, még alulról sem súrolta, ezért aztán a történetről kár meta-vitákat nyitni, mint, ahogy arról se nagyon van mit mondani, hogy mi történt ott.  A Momentum közleménye nem könnyíti meg a helyzetet.


Valójában nem tudjuk, hogy zaklatás történt-e, mert azt egyedül a hölgy mondhatná meg, aki az esetleges inzultus áldozata volt, de ő nem nyilatkozik.

A politikai elemző szerint ennél sokkal fontosabb, hogy miért három hetes késéssel jött elő a történet, és a nyilvánosságra kerülésnek van-e köze ahhoz, hogy az Ungár Péterhez köthető blog, a Reflektor.hu az elmúlt hetekben lényegében véve beszorította a Momentumot a sarokba a pártfinanszírozás megválaszolatlan kérdéseivel, az átláthatatlanság éles kérdéseivel, valamint folyamatosan kritizálja az LMP, nem túl fantáziadús közpolitikai programját.


Van-e összefüggés a Momentumot érő bírálatok és Ungár Péter ügyének kései felbukkanása között, erre kéne válaszolni Böcskei szerint.

Az a párt, amelynek képviselője a közéleti vitában úgy érvel, hogy „balliberális álértelmiségi pöcsök a konkurenseik”, abban a térben, ahol ilyen érvelés is megengedhetőnek látszik, ott könnyen feltételezhető, hogy az egyik fél érveket keres ahhoz, hogy később miért nem kíván együttműködni a másik féllel. Hiszen a Momentumot folyamatosan azzal lövik, hogy nem akar együttműködni az LMP-vel, és a többiekkel. Mindezt annak fényében mondta Böcskei, hogy nem igazán lehet tudni, hogy mi történt a táborban, hogy Ungár Péter tette-e, amit tett.

Ki lesz a domináns a végjátékban?

Elemzői szemmel az tudható – folyatatta Böcskei, - hogy az ilyen kis pártoknak össze kellene fogniuk, ha maximalizálni szeretnék annak esélyét, hogy kormányváltás legyen. Sajnos még annak az esélyei is megvan, hogy a kis pártok nem fognak egymással koordinálni, mert ilyen a politikai kultúránk. 


Az alapvetően Budapest centrikus pártok -  LMP, Együtt, Párbeszéd, Liberálisok, Bokros Lajos baráti társasága, Momentum - könnyen lehet, hogy nem jutnak be a parlamentbe,

és most a számukra bizonyára az a kérdés, hogy ebben a küzdelemben a végjátékra ki lesz a domináns.  Böcskei úgy látja: „blame game” (vád előkészítő) játszma folyik. Mintha most akarnák megteremteni a hivatkozást arra, hogy ki volt a felelős azért, mert nem jött létre az összefogás.  

Azzal kapcsolatban, hogy visszahozhatja-e magát Ungár Péter a közéletbe Böcskei úgy véli: egy pár tízezres Facebook közösség vitája zajlik, ahol nagyon gyorsan kialakultak a szekértáborok, a morális jakobinusok és a digitális ítélethozók között.  Böcskei szerint nem ezen múlik az LMP sorsa.

Váratlanul magára húzta a vizes lepedőt Böcskei, ahogy maga is fogalmazott, mert azt mondta, tanácsadóként azt javasolná, hogy vegyék komolyan a történetet, mivel az ügy súlyos, hiszen egy olyan országban vagyunk, amely az isztambuli egyezményt nem akarja ratifikálni. Másrészt most dőlhet el, hogy milyen etikai keretek között zajlik majd a kis pártok küzdelme egymással, hogy akár belső anyagokat is ki szivárogtatnak, vagy más ügyekben is majd Facebook csoportokat generálnak egymás ellen.

atv.hu

További belföldi híreink