Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-08-13 06:20:00

Frank: Az összegyűjtött adatok alkalmasak a zsarolásra

Van abban valami ijesztő, hogy az összegyűjtött adatok közül úgy kérhetőek ki felvételek, hogy még ügyhöz sem kell rendelni a hozzáférést. Az ilyen adatbázisok feltörhetőek, lemásolhatóak és az információk értékesíthetőek például valakinek a zsarolására – fogalmazott az ATV Egyenes beszéd című műsorában Frank Richárd. Választások előtt nagy a kereslet az ilyen adatok iránt – feltételezte a kriminológus professzor.

A Vencouver-i kriminológia professzor, az internetes bűnözés elleni küzdelem elismert kutatója szerint


a Big brother érzés lényege, hogy az állam mindenkit figyel, és lehet, hogy ma még semleges az adatgazda, de tíz év múlva ki tudja, hogy mire használják majd fel az összegyűjtött információkat,

 mondta a szakértő a parlament előtt lévő törvénytervezet kapcsán, amely lehetővé tenné az adatbázisok összekapcsolását. Frank szerint van abban valami ijesztő, hogy az adatok kikérést még ügyhöz sem kell rendelni. Az ilyen adatbázisok feltörhetőek, lemásolhatóak és az információk értékesíthetőek például valakinek a zsarolására. Választások előtt nagy a kereslet az ilyen adatok iránt – feltételezte Frank Richárd. 

Az etikus hekker

A BKK jegyrendszerének meghekkeléséről megértően beszélt a professzor. Szerinte a vidéki fiatalember nem tört be a programba, nem változtatott a programon, csak bemutatta a sérülékenységét a rendszernek. A fiú arra mutatott rá, hogy a BKK programja nem ellenőrzi, hogy mennyi pénzt kap egy jegyért. Frank szerint ebben az esetben a BKK a hibás.


Kanadában, hasonló esetben, gyorsan kijavítanák a hibát és tájékoztatnák a közönséget, hogy mi volt a baj és most már minden rendben.

Európa szigorúbb, mint Kanada

Az internetes kiszolgáltatottság érzékelésére egy példát mesélt el a műsorban Frank Richárd. Ő szinte semmilyen adatot nem oszt meg önmagáról a nyilvánossággal.


Minden évben megkéri a diákjait, hogy nyomozzák le, szerezzenek róla minél több adatot. Az eredmény mindig meglepi, mert minden évben van legalább egy-két diák, aki feltárja a lakcímét, azt, hogy a gyerekei hova járnak iskolába.

„A diákok munkáinak elemzéséből kiderül, hogy rólam nagyon sok adat kerül fel a netre, amit mások raknak fel, hivatalok, szervezetek. A világon valószínűleg az Unió adatvédelmi szabályai a legszigorúbbak, így Magyarországon is szigorúbb lehet az adatvédelem, mint Kanadában” – mondta a professzor.

atv.hu

További belföldi híreink