Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-08-10 08:59:00

Budai Gyula: Tarlós 2011 óta tud az Alstom-ügyről, mégsem tett feljelentést

Egyértelmű, hogy nagyon súlyos bűncselekmények történtek az Alstom-ügy során – mondta Budai Gyula az Egyenes Beszédben Kárász Róbert kérdésére válaszolva. A Fidesz országgyűlési képviselője hozzátette: 2010 és 2011 között hivatalosan is vizsgálta a metróbeszerzésekről szóló szerződéseket, az erről szóló jelentést pedig átadta Tarlós Istvánnak. A főpolgármester – ellentétben a volt elszámoltatási biztossal – azt állítja: 2011-ben feljelentést tett Alstom-ügyben.

Budai Gyula, korábbi elszámoltatási biztos már 2010 novemberében vizsgálta az Alstom szerződéseket, a jelentést pedig 2011-ben átadta Tarlós Istvánnak. Budai Gyula az ATV Egyenes beszédben azt mondta, hogy erre a főpolgármester kérte fel, mert úgy vélte, hogy a kettes metró felújítására és a négyes metró építésére is előnytelen szerződéseket kötött a BKV. Tarlós István azonban a jelentés ellenére sem tett jogi lépéseket az ügyben.

Arra a kérdésre, hogy Budai miért nem tett feljelentést, a politikus azt mondta: "A feljelentés megtétele a főváros kezében volt, nem az én kezemben volt". Budai azt is kijelentette, "személyesen adtam át a főpolgármester úrnak ezt a jelentést." Arra, a kérdésre, hogy a főváros annak idején miért nem tett feljelentést, Budai azt felelte, "erről a fővárost kellene megkérdezni.”

A korábbi elszámoltatási biztos emlékeztetett rá, hogy a szerződésekkel mind a BKV, mind a főváros rosszul járt, nagyjából 69 milliárd forint értékű csalásról van szó. A politikus arról is beszélt, hogy az OLAF jelentésben is az áll, hogy az egész metró beruházás egyharmadát ellopták. Budai Gyula az előnytelen szerződésekből példaként említette, hogy a BKV-nak át kellett utalni a teljes vételár felét a gyártó Alstomnak úgy, hogy a metrókocsik le sem voltak gyártva.

Arról a hírről, miszerint a Hír TV számla nélkül adott el hirdetési felületeket a Fidesznek 2010-ben, a politikus elmondta: az Állami Számvevőszék jelentése mindent rendben talált, ezért Simicska ne gondolkozzon a feljelentésen, hanem tegye meg.

Frissítés - Cikkünk megjelenése után az alábbi közleményt küldte szerkesztőségünknek Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatala:

"Mint ahogy az a sajtóban korábban is megjelent, Tarlós István főpolgármester és György István, akkori főpolgármester-helyettes már 2011. január 17-én feljelentést tett az Alstom-ügyben."

atv.hu

 

 

 

 

Szavazzon itt a Nap kérdésére:

További belföldi híreink