Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-08-08 15:06:00

Napokon belül hazaszállíthatják a kómába esett magyar lányt

Napokon belül a szegedi klinikára szállíthatják azt a 19 éves magyar lányt, aki három hete szenvedett autóbalesetet Bulgáriában – tudta meg a Népszava Online a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől (NEAK).

Burkus Vanesszát a burgaszi kórházban kezelik, miután a baleset következtében kétoldali agyi ödéma alakult ki nála, két nyaki csigolyája is eltört. Súlyos állapota miatt mesterséges kómában tartják. A lány szülei is Bulgáriába utaztak. A család tragédiájáról a Délmagyar számolt be elsőként, a lap szerint a helyi orvosok elsősorban nyelvi akadályok miatt sokáig nem tudtak érdemben kommunikálni a szülőkkel, és kezdetben a magyarországi illetékesekkel, így a lány fogadására jelentkező szegedi klinikával sem vették fel a kapcsolatot. Az események azután gyorsultak fel, hogy a portál és annak nyomán más sajtóorgánumok is beszámoltak az esetről. A kórházzal és a bolgár főorvossal azóta a Külgazdasági és Külügyminisztérium, valamint a NEAK is egyeztetett.

„Bolgár anyanyelvű munkatársunk segítségével újra egyeztettünk a kórház betegfelvételi osztályával és az intenzív osztály ügyeletes orvosával. A bolgár kórház állítása szerint ők minden nap friss és hivatalos orvosi állapotjelentést juttatnak el email üzenetben a szegedi klinika orvosának” - közölte a Népszavával a NEAK főosztályvezetője. Karsai András azt is elmondta,

a burgaszi kórház tegnap arról nyilatkozott, hogy a beteget készek átadni a magyar mentőegységnek.

Az egészségbiztosító tegnap kikérte az orvosi állapotjelentést, Vanesszát már a héten hazahozhatják, a légi szállításról a Trustair légi mentőegységét értesítették.

Vanessza édesapjaa ezzel kapcsolatban az Indexnek megerősítette, csütörtökön a szegedi klinikára szállíthatják lányát. Hozzátette, minden költséget állni fog a NEAK, a húszezer eurós burgaszi kórházi kezelési költséget is.

A Szegedi Tudományegyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézetének vezetője, prof. dr. Molnár Zsolt az Indexnek azt mondta, hivatalos megkeresés a burgaszi kórház részéről feléjük nem érkezett a baleset óta, de mivel ő értesült az esetről, egy angol nyelvű mailben felkereste a kinti kórház intenzív terápiás osztályát.

atv.hu

 

 

 

 

 

Szavazzon itt a Nap Kérdésére

További belföldi híreink