Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-08-07 09:37:00

Tiltakozó akciót tart majd a fogorvosok egy része

Magyarországon az egészségbiztosító évente fejenként 2800 forintot költ fogászati ellátásra. Ez a Magyar Orvosi Kamara Fogorvosi Tagozata szerint a fele a szükséges minimumnak. A tb-betegeket ellátó fogorvosok egy éve sürgetik a finanszírozás rendezését, ám miután nem történt előrelépés, szeptember elején három napon át tiltakozásul várhatóan csak sürgősségi eseteket látnak majd el.

Tiltakozó akciót tart majd a fogorvosok egy része

Egy hónap múlva, szeptember 4. és 6. között tiltakozó akciót tartanak a közfinanszírozott fogorvosok. A jelenlegi állás szerint a tb-betegeket ellátó fogászatokon ebben a három napban csak sürgősségi eseteket látnak majd el – tájékoztatta a Magyar Időket Nagy Ákos keszthelyi fogorvos. A sürgősségi nap főszervezője szerint főként a déli megyékben dolgozó kollégái gondolják úgy, hogy ily módon is nyomatékot kell adni követelésüknek. Ez pedig nem más, mint a fogászatokra jutó finanszírozás növelése.

Jelenleg a magyar állam évente összesen 28 milliárd forintot, vagyis lakosonként 2800 forintot fordít fogászati ellátásra. A Magyar Orvosi Kamara fogorvosi tagozatának számításai szerint ez pont a fele a szükséges minimumnak

– mutatott rá Nagy Ákos. A fogorvosi munka piaci ára valójában a 2800 forint három-négyszerese. Példaként elmondta, hogy egy szűrővizsgálat magánorvosnál legalább négyezer forintba kerül. Ha feltételezzük, hogy a szülők minden gyermeket elvisznek félévente szűrésre, az kétmillió érintettel számolva 16 milliárd forint. Ehhez nem számolták hozzá az olyan kezeléseket, mint a tömés.

Másfél hónappal ezelőtt írtunk arról, hogy hamarosan megkezdődnek a tárgyalások a közfinanszírozott fogászatok támogatásáról az egészségügyi államtitkárság és a Magyar Orvosi Kamara fogorvosi tagozata között. Előrelépés azonban azóta sem történt, miközben a fogorvosi tagozat elnöke lapunknak már akkor úgy nyilatkozott: az összeomlás szélén Magyarországon a közfinanszírozott fogászat rendszere. Hermann Péter szerint az alulfinanszírozottság miatt egyre több az üres közfinanszírozott fogorvosi praxis.

A jelenlegi mintegy háromszázat még éppen el tudják látni helyettesítésekkel, körzetösszevonásokkal, de ha tovább nő a betöltetlen közfinanszírozott fogorvosi szolgálatok száma, akkor már valóban lesznek olyan helyek az országban, ahol nem lesz állami fogorvos.

atv.hu / Magyar Idők

További belföldi híreink