Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-07-11 07:29:00

"Putyin úgy beszélt Trumpról, mintha a pszichológusa lenne"

Arra mindenképp jó volt a G20-as találkozó, hogy személyesen is felvette a kapcsolatot Trump és Putyin, és megegyeztek, a szíriai fegyverszünetnek hatályba kell lépnie, illetve, hogy megegyeztek, abban is hogy kölcsönösen új nagyköveteket neveznek ki. Erről Sz. Bíró Zoltán az ATV Egyenes Beszéd című műsorában.

"Putyin úgy beszélt Trumpról, mintha a pszichológusa lenne"
A nagy találkozás

Sz. Bíró azt is mondta, Putyin úgy beszélt Trumpról, mintha a pszichológusa lenne. Kicsit bántó és ironikus volt Putyin megjegyzése, miszerint Trump élőben meggyőzőbb, mint, amit a média sugároz. A szakértő szerint Putyin folyamatosan profitál abból a zürzavarból, amely Trump körül van az állítólagos orosz befolyás miatt.

“Nehéz elképzelni egy olyan helyzetet, amelyben Putyin bevallja Trumpnak, hogy tényleg beavatkoztak az amerikai válaszásokba.” Oroszország német választásokra való befolyásáról azt modta, Németországban 4 és 6 millió közé teszik az orosz anyanyelvüek számát, ez pedig nem jelentéktelen választói csoport. Nyilván ezek a választók az orosz propaganda által könnyebben befolyásolhatóak.

2018 fordulatot hozhat

Jövőre Oroszországban is választások lesznek, ez azt jelenti Sz. Bíró Zoltán szerint, hogy az orosz bel- és külpolitikában nem várható 2018. márciusáig változás. “Mivel ígérni nem sokat tud a választóknak Putyin, ezért folyamatosan fenn kell tartani a megtámadottság érzetét a választókban” - tette hozzá az Oroszország-szakértő.


sz. bíró zoltán szakértőSz. Bíró Zoltán szakértő


Sz. Bíró szerint valószínűsíthető Putyin győzelme, de közel sem lesz olyan egyszerű ezt elérni, mint gondolnánk. Hozzátette, a választások után viszont fordulat jöhet. 2018 nyarán ugyanis Oroszország rendezi a futball vb-t, ezt pedig nyilván már nem konfrontatív hangulatban szeretné Putyin lebonyolítani.

Az orosz gazdaság régóta komoly gondokkal küzd, tehát valamilyen a nyugattal kiegyező programmal kell előállnia Putyinnak a választások után


- mondta Sz. Bíró.

Putyin és Orbán

A magyarországi orosz befolyásról Sz. Bíró azon az állásponton van, hogy Putyin nyilvánvalóan nem fog Orbán ellen beavatkozni a 2018-as magyar választásokba, de az orbáni-politika miatt nagyon mellette sem kell beavatkoznia.

Sz. Bíró úgy látja, a keleti nyitás gazdaságilag nem volt sikeres. A jó viszonyt mára sokkal inkább a politikai berendezkedés hasonlósága magyarázza. “Már nem is illebárils demokráciáról, hanem autokráciáról lehet beszélni. Sőt Oroszországban már diktatórikus rendszerről.”

 

atv.hu

 

 

Szavazzon a Nap kérdésére:

További belföldi híreink