Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-07-10 07:16:00

Soros-plakátok: Az izraeli miniszterelnök visszavonatta a tiltakozást

Személyesen vonatta vissza az izraeli miniszterelnök a budapesti nagykövet - Soros plakátok ellen tiltakozó nyilatkozatát - írja az egyik izraeli napilap.

Soros-plakátok: Az izraeli miniszterelnök visszavonatta a tiltakozást
Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök

A Háárec szerint a jeruzsálemi miniszterelnöki hivatal kérésére a külügyminisztérium vasárnap visszavonta a budapesti izraeli nagykövet szombaton kiadott nyilatkozatát, amelyben Jószéf Amrani felszólította a magyar kormányt, hogy vonja vissza a Soros György fényképével futó plakátkampányt, mert az gerjeszti az antiszemitizmust, "szomorú emlékeket idéz fel", "gyűlöletet és félelmet szít".

Szombaton a magyar külügyminisztérium közölte, ahogyan Izrael, úgy Magyarország is fellép mindenki ellen, aki az országra és polgáraira nemzetbiztonsági kockázatot jelent. Leszögezte: Soros György le akarja bontani a határt védő kerítést, az általa finanszírozott NGO-k segítségével illegális migránsok százezreit akarja betelepíteni Európába és Magyarországra. A kormány ezért minden eszközzel fel fog lépni a magyar polgárok biztonságát veszélyeztető pénzügyi spekuláns és az illegális migrációt elősegítő szervezetei ellen - írták közleményükben.

Emanuel Nahson, az izraeli külügyminisztérium szóvivője vasárnap élesen bírálta Soros Györgyöt. Nahson hangsúlyozta:

a budapesti nagykövet által kiadott közlemény "semmiképpen nem azt állította, hogy jogtalan a bírálat Soros György ellen, aki folyamatosan aláássa Izrael demokratikusan megválasztott kormányát a zsidó államot rágalmazó szervezetek támogatásával, és megpróbálja eltagadni Izraeltől az önvédelemhez való jogát".

A két ország diplomáciai feszültsége a Háárec szerint egy különösen kényes időszakban, Netanjahu július 18-ára tervezett budapesti látogatása előtt történt, amely az elmúlt harminc év első izraeli miniszterelnöki vizitje lesz Magyarországon.

Noha Benjámin Netanjahu tölti be a külügyminiszteri tisztséget is, vele nem egyeztettek, és ő csak a médiából értesült a szombati közleményről. Kiadása után az izraeli jobboldalon elítélték a külügyminisztériumot, mert úgy tűnt, mintha Soros Györgyöt védenék, akit az Izrael elleni bojkottmozgalom egyik vezető erejének tekintenek.

Orbán nem készül levetetni a plakátokat

Múlt hét csütörtökön a Mazsihisz elnöke, Heisler András levélben fordult Orbán Viktorhoz a „sorosozó” plakátkampány kapcsán, amelyben arra kérte Magyarország miniszterelnökét, hogy intézkedjenek a kampány azonnali leállításáról, vonják vissza az utcákról és a terekről a plakátokat. Szerintük ugyanis a kampány alkalmas kontrollálatlan, többi között antiszemita indulatok keltésére.

Orbán Viktor pénteken levélben válaszolt a Mazsihisz elnökének. „Az illegális migráció egyértelműen nemzetbiztonsági kérdés. Aki Magyarország biztonságára tör, azzal szemben származásra, vallási hovatartozásra, vagyoni állapotra tekintet nélkül érvényesítik a magyar állam politikai és jogi erejét” – szögezte le válaszában a miniszterelnök.

"Aki vagyonát, hatalmát, befolyását, az általa pénzelt NGO-k hálózatát arra használja, hogy Magyarországra és az Európai Unióba milliószámra telepítsen migránsokat, az a mi közös jövőnket éli fel. Soros György milliárdos spekuláns számtalanszor nyilvánvalóvá tette, hogy ő pontosan ezt akarja" – írta Orbán Viktor.

Hangsúlyozta: a magyar választók által közhatalommal felruházott miniszterelnökként "felelősségem, hogy megvédjem hazánkat és Magyarország polgárait". "Amíg én vagyok a miniszterelnök, addig minden erőmmel azon leszek, hogy ezen kötelességemnek eleget tegyek" - írta, hozzátéve: a magyar kormány védelmére a Magyarországon élő zsidó közösség is minden esetben számíthat. Orbán Viktor kitér arra is:

a civilizációs és vallási különbségek okán az illegális migrációval az intolerancia kultúráját és a növekvő antiszemitizmust importálják Európába. "Az illegális migráció ellen folytatott küzdelmünkért sem köszönetet, sem elismerést nem várok, de az Önök közösségétől egy kis segítség azért jól jönne"

- zárta levelét.

atv.hu

További belföldi híreink