Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-07-07 05:10:00

Sokkoló: Már 2012-ben lekapcsolhatták volna a bicskei János bácsit

Akkor több gyermek és három nevelő is vallott a gyermekotthon vezetője ellen, de bűncselekmény hiányában lezárták a nyomozást, és kirúgták a nevelőket. Megdöbbentő, de 100 szexuális bántalmazásra mindössze egy eljárás jut.

Sokkoló: Már 2012-ben lekapcsolhatták volna a bicskei János bácsit

Vádemelési javaslattal zárták le a bicskei gyermekotthon volt igazgatója, akit mindenki csak János bácsiként emlegetett. Ahogy arról portálunk elsőként beszámolt, összesen 15 gyermek jelentkezett a hatóságoknál, hogy szexuálisan zaklatta a férfi. Rajta kívül egy másik nevelőt is szexuális bűncselekményekkel gyanúsítanak, így összesen 17-re nőtt a bántalmazott kiskorúak száma.

Tavaly októberben az egész országot sokkolta, amikor az RTL Klub Házon kívül című műsorban a gyermekotthon két volt lakója névvel és arccal vállalva azt mondta, hogy V. János négy, illetve nyolc éven keresztül zaklatta őket.


A nyomozók több mint 120 tanút hallgattak ki, akik közül 17 sértett lett, közülük egy lány. A rendőrök az ügyben pszichológust, valamint elme- és informatikus szakértőket rendeltek ki, akik a lefoglalt számítógépeken főként homoszexuális tartalmú pornográf felvételeket találtak.

János bácsi megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy két, a cselekmény kezdetekor 14. életévét be nem töltött, a nevelése, felügyelete alatt álló kiskorúval több alkalommal - az egyik esetben mintegy 6 éven keresztül - hatalmi, befolyási viszonyával visszaélve szexuális cselekményt végzett, egy további, 14. életévét be nem töltött kiskorút pedig megpróbált erre rábírni.

További két esetben mint a gyermekotthon igazgatója az intézetben nevelt, 18. életévét be nem töltött sértettekkel - egy esetben mintegy 5 éven keresztül - szexuális cselekményt végzett, feladatából eredő kötelezettségét súlyosan megszegve, veszélyeztetve a kiskorú erkölcsi, érzelmi fejlődését.

Tudták, mégsem történt semmi

Felmerül a kérdés: hogy lehetett évtizedeken keresztül eltitkolni egy ilyen szörnyűséget, és miért egy tévés riportnak kellett felszínre hoznia a problémát? Miért nem dobta ki a rendszer, hogy az otthonban súlyos visszaélések vannak? Erről kérdezte Vujity Tvrtko az ATV Startban Kerpel Éva gyermekjogi szakértőt.

„A rendszer úgy van felépítve, hogy védje magát attól, hogy kiderüljenek a hiányosságai, hibái” – ezzel a megdöbbentő kijelentéssel kezdte a beszélgetést a szakértő. Nem szabad elfelejteni, hogy gyerekek az áldozatok, akik nem képesek a saját maguk védelmére. Az ő védelmükre pedig pontosan azok az emberek voltak kijelölve, akik elkövették ellenük a visszaéléseket.

Kerpel Éva az interjú során elmondta:


már 2012-ben feljelentették az igazgatót, és el is kezdődött egy vizsgálat, aminek során több gyerek és három nevelő is azt vallotta, hogy szexuális visszaélés történt. Ennek ellenére bűncselekmény hiányában lezárták az ügyet, a diákok mellett kiálló nevelőket pedig elbocsátották az intézményből.

János bácsi felelősségre vonásához az kellett, hogy felnőjön több olyan gyerek, akit szexuálisan bántalmaztak, és akik fel merik vállalni a nyilvánosság elé állás következményeit – magyarázta Kerpel Éva.

A szakértő szerint ma nincs a rendszerben elég eszköz, elég tudás és elég akarat ahhoz, hogy meg lehessen változtatni. Mint elmondta: létezik egy nemzetközi úgynevezett Lanzarote-i Egyezmény a gyerekek szexuális kizsákmányolása ellen, amit Magyarország is aláírt, mégsem alkalmazzák. Pedig ez az egyezmény támpontokat ad, eszközt kínál ahhoz, hogy az egyes esetben hogyan kell eljárni.

Hozzátette: Magyarországon 100, gyermekek ellen elkövetett szexuális bántalmazásból nagyjából 10 derül ki, és 1 esetben indul eljárás. Kerpel Éva a beszélgetés végén elmondta: reméli, hogy V. János elrettentő büntetést fog kapni, ha igaznak bizonyulnak az ellene felhozott vádak.

Nem mertek rosszat mondani

Ahogy azt az atv.hu korábban megírta, a Kossuth Zsuzsa Gyermekotthonban 3–24 éves korú növendékek élnek. Az intézményben kilenc lakóotthon van kialakítva, 5 munkatárs nevel-gondoz 8-12 növendéket egy-egy lakóotthonban. Egy neve elhallgatását kérő volt gyermekotthoni alkalmazott korábban az atv.hu-nak azt nyilatkozta: jót nem tud mondani a volt igazgatóról, rosszat pedig nem mer.

Mindenesetre tény, hogy a volt igazgató és önkormányzati képviselő ellen korábban is megfogalmaztak hasonló vádakat, ám akkor nem lett következménye az ügyeknek. Ugyanakkor az is tény, hogy a Facebook-on létezik egy több mint 250 főt számláló csoport, amely a „Harcoljunk az Igazságért! János Bácsi Ártatlan!!!” nevet viseli, és kiállnak az ex-igazgató mellett. Közülük többen úgy gondolják, hogy valaki szemet vetett a gyermekotthonnak helyet adó értékes kastélyépületre, amit csak V. János elmozdításával tud megkaparintani.

További belföldi híreink